Terug naar alle vragen

twee onbekende tingieters uit Amsterdam

voor mijn masterscriptie archeologie ben ik bezig met het dateren van enkele scheepswrakken uit Flevoland. Ik heb twee tinmerken op twee tinnenlepels met behulp van het boek Nederlandse tinnegieters en tinmerken van B. Dubbe kunnen terug vinden, echter zijn beide tingieters onbekend en zijn de dateringen die erbij zitten vrij algemeen. Hierbij dus de vraag of iemand wel de tingieters kan achterhalen en/of bijbehorende dateringen heeft.
Het betreft de merken met initialen: HVG uit Amsterdam met twee K’s naast de kruizen waarbij op een andere lepel met hetzelfde merk (waarbij de XXX duidelijker zichtbaar is, maar de initialen moeilijk leesbaar zijn) ook het jaartal 1787 staat. Naast een identificering en (vooral) een datering ook de vraag waar de twee K’s voor staan en wat het jaartal mogelijk kan betekenen.

Het tweede merk heeft eveneens de 3 Amsterdamse kruizen in het midden, deze keer geflankeerd door twee leeuwen. Erboven staan de initialen IS. Een datering, identificering en alle andere relevante informatie heel erg welkom!

Marijn Rudolphie, Groningen

29 juli 2021

Antwoord

Tot op heden hebben we geen nieuwe informatie over deze merken dan die in Nederlandse Tinnegieters & Tinmerken. Ook in onze merkendatabank zijn geen nieuwe gegevens bekend.