Vraag en antwoord

Vraag
Foto 1
Foto 2
Antwoord
Kandelaar

Kunt u mij iets vertellen over dit kandelaartje? Bedankt alvast!

Dee kandelaar is gemaakt bij de fa. Foca uit Oosterbeek. Deze tingieterij heeft bestaan van 1948 tot in de negentiger jaren.
Vraag over kannetje

Ik heb een klein kannetje met als merk Chunlin
Billiton
Tg-pandan
Kunt kij iets hierover vertellen?
Met groeten
P.Boer.

Uw kannetje/vaasje is gemaakt door Chunlin in Tanjung-Pandan op het eiland Billiton (Indonesië) Vermoedelijk zo rond de jaren 50 van de vorige eeuw. Helaas is over dit bedrijf niets méér bekend.
Tinnen bord met wapen

Hallo! Dit tinnen bordje komt uit de familie van mijn moeder. Zij woonden in het dorpje Zuilen dat nu bij Utrecht hoort. Het bordje heeft een wapen erin geslagen, maar ook zijn vogelkoppen en kraaienpootjes er heel grof in gegraveerd. Wat is dit voor bord? Ik zou het heel graag willen weten. Met vriendelijke groet, Christine van Iperen

Het rechter merk is van de stad Antwerpen. Helaas zijn de gietersinitialen niet meer te onderscheiden waardoor we er geen tinnegieter aan kunnen verbinden. In ieder geval is het schoteltje 19e-eeuws of mogelijk nog later.
Tinnen brandewijn schaal

Hallo,

Dit schaaltje heb ik gekocht in Duitsland.
Zou u mij hier meer over kunnen vertellen?.

Mvg,

Allardus ijtsma

Dit is een taste-vin, een wijnproefbakje dat door de sommeleier gebruikt werd. Het is niet antiek, maar van na 1900. De hoeveelheid merken zet de koper meestal op het verkeerde been.
Kandelaar!

Hoi,
Ik heb deze kandelaar al een tijdje geleden gekocht en zag vandaag het merkje onderop.. ik vroeg me af wat dat betekend.. waar het vandaan komt en misschien hoe o

Uw kandelaar is in de 70-er jaren gemaakt door de fa. Rio uit Tiel.
Medisch hart kruikje

Goedemiddag,

ik heb dit hartkruikje cadeau gekregen voor mijn museum maar kan hier geen nadere informatie over vinden. Kunt u mij van dienst zijn?

Het is waarschijnlijk een heupflacon voor water of sterke drank voor jagers. Gemaakt omstreeks 1900.
Fruitschaal

Goedendag enige tijd geleden heb ik het in fruitschaal gekregen echt wel aan de onderzijde staat een nummer 7363 en een afkorting A.M.N.??? Wat zou dit betekenen? De schaal is ongeveer 2 kilo het patroon zijn spelende engelen op instrumenten en twee zingende engelen met een boek in hun hand.

Het is geen tinnen fruitschaal maar een gietijzeren exemplaar uit het einde van de 19e uw of begin 20e eeuw.
tinnen schaal

In de nalatenschap van mijn vader kwam ik deze schaal tegen. Er zit veel antiek in de familie, waarvan een deel nep blijkt te zijn. Kunt u mij iets vertellen over de achtergrond van deze schaal? Alvast mijn dank.

Hartelijke groeten,

Marieke de Jong

De merken vertellen dat het een 20e-eeuwse kopie is.
Pouring jug /2 Liter

Is there anything you can tell me about this jug, where its from, what is made out of, the markings?

This pewter jug looks like an original but it is not. It is a replica from the sixties or seventies made bij the Dravo factory in Tiel.
Tinnen sierlepel

Waar en wanneer is deze lepel gemaakt en met welk doel?

Deze lepel is puur voor de sier gemaakt in Nederland in het 3e kwart van de vorige eeuw.
tinnen maatbekertjes

Zijn deze tinnen maatbekertjes antiek of replica’s?

Uw maatbekers zij helaas voor u overduidelijk in Nederland gemaakte replica's uit het 3e kwart van de vorige eeuw.
Tinnen kannetje

Afgelopen dinsdag heb ik een tinnen kannetje op de kop getikt op een rommelmarkt. Toen ik het kannetje op zijn kop hield ontdekte ik een zegel op de onderkant van het kannetje. Nu is mijn vraag wat betekent het zegel en waar komt het vandaan?

Uw kannetje ziet er zo op het eerste gezicht erg 20e eeuws uit omdat het merk mee-gegoten is en niet ná het maken met een stempelijzer er in is geslagen. De herkomst is ons onbekend maar het is zo goed als zeker niet een Nederlands product.
Het lijkt geen tin maar komt wel uit tin fabriek?

Ik denk dat het vaasjes zijn? Of missen er dekseltjes? Als ik Google op rio tiel kom ik bij een tin fabriek, maar vaasjes zijn best licht in gewicht, dus waarschijnlijk geen tin? En wat betekenden de D en de N in de stempel op de bodem?

Uw vaasjes zijn vernikkeld metaal, dus géén tin. Rio maakte dit soort artikelen zo tussen 1910 en 1920. De betekenis van de letters DN is ons niet bekend.
Tinnen vaasje

Ik kan nergens vinden wat voor soort vaasje ik heb gekregen. Een zeer vaag logo op de bodem laat zeer waarschijnlijk de woorden BAYER zien. 1x horizontaal en 1x verticaal, waarbij de Y maar 1x gebruikt wordt.

De herkomst van dit bloemenvaasje is ook bij ons onbekend.
Tinnen suiker en melk kannetje

Goeden dag
Kunt U mij iets over dit stelletje vertellen is het echt zo oud zoals het er uit ziet of is het kitch?
Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Het ziet er misschien oud uit, maar dat is het zeker niet. Uw setjes is zo rond de zestiger/zeventiger jaren van de vorige eeuw gemaakt in Italië.
Eendebekkan

Deze kan heeft een eendenbek oid. Wat kunt u hier over vertellen?
Alvast bedankt!

Deze koffiekan is gemaakt in Noord/West Duitsland en wel in de 19e/20e eeuw. Het gebied wordt ook wel aangeduid als Oost-Friesland. Het nummer 2 geeft de inhoud weer.
Is 1709 het jaar van fabricage?

Dit zou geruild zijn in de oorlog voor zaaizaden. Wat kunt u hier over vertellen?

Helaas is 1709 niet het jaar van de productie. Dit merk met het stadswapen van Neurenberg is vooral gebruikt voor tin dat gemaakt is na 1900.
Lepel 50 cm

Hallo, kunt u iets zeggen over waar en wanneer deze lepel is gemaakt? De lepel is 50 cm lang. Het enige merkteken zit op de steel.

Naar ons idee is dit niet een West-Europese lepel. Het merk is zeker niet Europees, maar eerder Noord-Afrika of in ieder geval iets Islamitisch. Mogelijk oud, maar niet antiek.
Tinnen voorwerp

Beste,

Onlangs in het bezit gekomen van dit tinnen voorwerp.
Hebben jullie enig idee hoe oud dit is en wat het precies is?

Met vriendelijke groet,

In eerste instantie denken wij aan een Duitse altaarvaas. We hebben echter moeite met de merken. Deze komen wat ons betreft niet zo goed over. Daarom denken wij dan ook dat het object vervaardigd zou kunnen zijn aan het einde van de 19e eeuw. Ook zien we een paar dichtgemaakte gaatjes, waar iets gezeten zou kunnen hebben. Voor een goed oordeel zouden we de altaarvaas in handen moeten hebben.
Tinnen lepel; oud of kitch?

Deze tinnen lepel heb ik bij de kringloop gekocht. Ik kan geen merkjes ontdekken. Is het een echt oude of een kitch exemplaar?
Alvast bedankt!

Uw lepel ziet er authentiek uit, maar hij is het niet.
Tinnen lepel van een “gemengd huwelijk”

Geachte heer/mevr.

Deze tinnen lepel ondanks gevonden in stortgrond te amsterdam..geen keur un de bak en vermoed 16e eeuw daar er net boven de bak wel sporen van een keur zijn..bekroonde hamer dus zou pre 1550 moeten zijn…de 2e mij bekend op deze manier en vermoedlijk was de steel van hout..in de verschillende tinboeken staan dit soort lepels niet vermeld..heeft u meer info of refs over dit vroege type lepel?

Mvg danny

We hebben helaas geen verdere informatie over een dergelijke lepel. Naar onze mening mogelijk 16e eeuw, maar kan evengoed 17e eeuw zijn. De gekroonde hamer kunnen we niet er niet uithalen. Maar in ieder geval een unieke lepel, waar naar onze mening inderdaad een houten steel aan gezeten heeft.
Herkomst tinnen beker(waarschijnlijk?) merkteken en eventueel datering

Hoi, ik heb deze tinnen beker al een hele tijd in bezit en zou graag achter komen welk merkteken er op staat en eventueel indien mogelijk een datering. Heb zelf er echt niets over kunnen vinden namelijk.
Groetjes,
Rob Matheij

Het merk op deze beker is in ieder geval zéker een 20e eeuws merk. Uit welk land is ons helaas ook onbekend.
Lepel

Wat is de waarde van deze lepel en hoe oud is hij. Wat betekent het stempel

Waardebepalingen worden op deze manier nooit gedaan door ons. Wel kan ik u vertellen dat deze fantasielepel gemaakt is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw bij het HIStorisch MUSeum in Rotterdam. (Zakkendragershuisje)
tinnen po

ik heb een tinnen po met de merken vd Bogaert met een engeltje in t midden, ernaast staat een teken klaver met erboven F:V:DD.weet u uit welke tijd hij stemt, vriendelijke groet Syl

Franciscus van den Bogaert werkte tussen ca. 1786 en ca. 1798 in 's-Hertogenbosch
Tinnen schaaltje

Weet u hoe oud dit schaaltje is en wie de maker is bedankt

Uw fantasie schaaltje is gemaakt bij de fa. Foca in Oosterbeek. Die fa. heeft bestaan tussen 1948 en 1990.
Vaasje, mij geheel onbekend. Is het tin?

Vaasje van tin. Er staat op voorzijde 1795. Fake?

Uw vaasje/flesje is in Italië gemaakt zo rond de zestiger of zeventiger jaren van de vorige eeuw. Het jaartal is er puur voor de "misleiding" op gezet. Ook de merken zijn "valse" merken. Dan mag u zelf de conclusie trekken.
Tinnen lepel

Door wie is deze tinnen lepel gemaakt. De stempels kan ik niet thuisbrengen. De afbeelding op de lepel is van ‘ de tandmeester’

Uw lepel is overduidelijk een 20e eeuwse sier/fantasie-lepel. Gemaakt bij de fa. Foca uit Oosterbeek. Die fa. heeft bestaan vanaf 1948 tot ± 1990.
tinnen bord

Wat is de herkomst en ouderdom van dit bord?

Uw bord is waarschijnlijk uit de 2e helft van de 20e eeuw. Het merk is té onduidelijk om er iets meer over te kunnen vertellen. In ieder geval niet in Nederland gemaakt.
Tinnen theepot

Goedemiddag,kunt u iets vertellen uit welke periode dit komt

Deze theepot is in het begin van de vorige eeuw gemaakt bij Daalderop in Tiel. In ieder geval vóór 1915 want vanaf die tijd had Daalderop een kroontje in zijn stempel omdat ze "Koninklijk" werden. Het nummer is een "modelnummer" en de 2 geeft de grootte (inhoud) aan.
Tinnen lepel

Beste,

Deze prachtige tinnenlepel kunnen bemachtigen.
Enig idee hoe oud hij is en waar hij gemaakt is?

Met vriendelijke groet,

De gietersinitialen RA in de gekroonde roos staan voor Röttger Arentz uit Neuenhaus, Duitsland. Hij heeft gewerkt in de eerste helft van de 19e eeuw. De ingeslagen initialen MK zijn van een vorige eigenaar.
tinnen schaal

Heb een tinnen schaal met 2 merkjes op de achterkant. Het rechter merk in niet geheel scherp maar lijkt mij een St Joris figuurtje. Het linker merk is redelijk scherp en is een roos met daarboven een kroontje. De schaal heeft een diameter van 43 cm. Kan iemand mij wat vertellen over de keurmerkjes en de schaal?

Het rechter merk is het stadsdeel van Brussel: St. Michiel e de draak. Het andere merk is de gekroonde roos met onduidelijke gietersinitialen. Daardoor kunnen we er geen tinnegieter aan verbinden. Maar de merken lijken ons niet ouder dan 19e eeuw.
Vraag over een tinnen kan

Ik ben benieuwd naar de herkomst en de ouderdom. Het wapen lijkt op die van Kampen. Weet u meer? Krijg ik het antwoord in mijn mail? of alleen op deze site.
bedankt,
Jair van Dijk.

De kan is niet antiek, maar vervaardigd in de eerste helft van de 20e eeuw.
Kardinaalschotel

Hallo,

Uit de erfenis van mijn moeder heb ik een tinnen bord (kardinaalschotel) opgediept. Mijn vermoeden is na het lezen van de vraag/antwoorden dat dit mogelijk ook een 20-ste eeuwse kopie is. Klopt dat?

Alvast bedankt

Uw vermoeden is juist. Niet alleen de gegraveerde zogenaamde kardinaalshoed is verkeerd, maar ook de beide roosmerken geven aan te maken te hebben met een 20e-eeuws product. Juist die kardinaalshoed moet de indruk wekken te doen te hebben met een originele schotel. Niets is minder waar!
Tinmerken

Beste,

Zoals gevraagd hierbij de detailfoto’s van de merken.
Deze horen bij het 2 centiliter maatbeker.
Met vriendelijke groet,

Deze maatbeker is gemaakt bij de fa. H. Kamphof in Zwolle. Daar is hij ook ge-ijkt in 1887, 1888 en 1889.
Tinnen maatbeker 2 centiliter

Beste,
Onlangs in het bezit gekomen van deze kleine tinnen maatbeker 2 centiliter.
Er staan 4 eikmerken op 16., X, Y, Z en op de onderzijde het tinmerk gekroonde roos met 2 letters.
Hoe oud is deze maatbeker en waar is hij gemaakt?

Met vriendelijke groet,

Uw maatbeker ziet er redelijk "authentiek" uit, maar we hebben dan duidelijker foto's nodig. Vooral van de ijkmerken afzonderlijk. En van de kroon van de roos waar de initialen in staan. Die zijn op uw foto's helaas te onduidelijk (onscherp).
Tinnen lepel

Beste,

Ook onlangs in het bezit gekomen van deze tinnen lepel.
Weten jullie misschien hoe oud hij is en waar hij gemaakt is?

Met vriendelijke groet,

De lepel is gemaakt in het begin van de 18e eeuw. De initialen TTH zijn niet van de gieter, maar van een vorige eigenaar. Het roosmerk is er onduidelijk om er een tinnegieter aan te verbinden.
Merkje van de schenkkan uit de champagne

Beste,
Ik stuur u de foto van het merkje op de schenkkan zoals u vroeg…Het was fijn om te horen dat een goed stuk is…Erg bedankt voor uw snel antwoord…
Met vriendelijke groeten
Lieven

Het is een gietersmerk, maar helaas niet bekend.
Melkkan

In een tinnen schenkkannetje staat binnenin een merkteken met drie leliën en aan de onderkant merktekens die ik niet thuis kan brengen. Komen deze bekend voor?

De tinnen kan is een kopie naar antiek voorbeeld. De merken wijzen duidelijk hierop. Waarschijnlijk gemaakt in de eerste helft van de 20e eeuw. Zij komen veelvuldig voor op antiekmarkten in Frankrijk.
Tinnen voorwerp H 26 cm

Beste,
Kan u mij iets vertellen over het voorwerp? Of het een antiek stukje is, eventueel de ouderdom, waarvoor het gebruikt werd…Op de hengsel staat U B met een piepklein merkje…
Alvast erg bedankt…
Met vriendelijke groeten…Lieven

Deze ‘Cimarre’ is een mooi voorbeeld van een kan uit het Champagne-gebied. Zij zijn vaak niet gemerkt en de vervaardiging kunnen we plaatsen in de eerste helft van de 18e eeuw. Zij werden gebruikt als schenkkan en werden vervaardigd van de 17e tot en et de 19e eeuw. Zo op de foto te zien lijkt het een mooi exemplaar. De initialen UB zijn waarschijnlijk van een vorige eigenaar. Graag zouden we een foto willen zien van het merk.
Tinnen lepel

Deze tinnen lepel heeft de initialen (JBG) die in meerdere generaties in de familie voorkwamen. De lepel komt uit de Achterhoek. Er is geen echt merkje te zien, maar wel iets dat er op lijkt aan het uiteinde van de steel aan de zijkant.
Ik ben benieuwd in welk tijdperk deze lepel is gemaakt, en of er ook aanwijzigingen zijn voor de maker.

De lepel heeft geen merken en daarom moeilijk toe te schrijven aan een bepaalde tinnegieter. De tijd waarin hij gemaakt is ligt in de achttiende, mogelijk begin negentiende eeuw. De ronde bak en de vormgeving van de steel wijzen duidelijk in die richting.
Info over tinnen gans

Dag,
Ik heb een beeldje van een tinnen gans, mèt merkteken .
Ik ben heel benieuwd of u hier informatie over kan verschaffen.
Alvast hartelijk dank.

Het merk op de gans is helaas te onduidelijk om er iets over te kunnen zeggen. Vermoedelijk in Italië of Portugal gemaakt. Zéker wél in de 2e helft van de 20e eeuw. De functie lijkt ons een soort presse-papier.
merktekens tinnen kannetje

Geachte Heer / Mevrouw

Eerder vandaag heb ik u een berichtje gestuurd t.a.v. een aantal kannetjes die ik heb met daarop een merkteken.

U vertelde mij dat ze uit de jaren 60 komen en gemaakt zijn in italië. Daarnaast vertelede u dat het geen tin maar zamac is.

Mijn vervolgvraag is deze. Op diverse sites waaronder marktplaats, worden door diverse aanbieders dezelfde kannetjes aangeboden als zijnde tin. Is het nu zo dat toevallig mijn kannetjes van zamac zijn omdat ze gemaakt zijn in italië ? of is dit exemplaar kannetje per definitie gemaakt van zamac ongeacht waar ze gemaakt zijn ?

Hoor het graag.

Dank voor de moeite

Vr gr maarten

PS: ik heb op deze manier mijn vraag gesteld, omdat het niet mogelijk is om op uw eerder gegeven antwoord te reageren. .

Veel mensen die dit soort kannen aanbieden op MP dénken dat het tin is maar dat IS het niet. Het is wel zo dat er van deze modellen óók wel kannen van tin gemaakt zijn, maar voor uw kannen is het merk duidelijk voor zamac.
Herkomst en datering grote tinnen schaal (diameter 45,5 cm) uit mijn familie

Kunt u mij iets meer meedelen over de herkomst van deze forse tinnen schaal (45,5 cm) uit mijn familie? De keuren aan ommezijde zoals de grillige roos (IBM) en de tweekoppige adelaar (ATH) zijn nog vrij helder te inspecteren, maar doen mij vermoeden dat de herkomst niet Nederlands is maar mogelijk Duits?
Ik stel uw welkome expertise zeer op prijs.
Met hartelijke groet,
Pieter van Thiel

Ath is een plaats in Wallonië. Je kunt beter contact opnemen met onze vrienden van de Vlaamse Tinvereniging. De schotel is helaas een kopie uit de late 19e eeuw/begin 20e eeuw.
tinnen lepel (tuin, Nijmegen)

Deze tinnel lepel werd in een achtertuin in Nijmegen gevonden. Op de achterkant van de steel lijkt de naam AGNES (?) te staan.
Is er iets over de maker, de plaats of tijdsperiode te zeggen?

Het is een Franse lepel die gemaakt is omstreeks 1900. Wat u aanziet voor Agnes is de naam van de tinnegieter, maar die is bij ons onbekend.
2 tinnen borden

Kunt u mij vertellen waar deze tekens voor staan? Het eerste bord is 22,1. Diameter. Bord 2 is 24,2 diameter

De combinatie van de gekroonde roos met een merk met de initialen LC komt vreemd op ons over. De andere merken zijn mogelijk van een Oost-Friese tinnegieters uit het begin van de 19e eeuw. Kunt u ons foto’s mailen van alleen de schotel?
Thee servies van mijn moeder

Beste,

Ik heb van mijn onlangs overleden moeder dit servies gekregen, het is niet mijn smaak maar ik ben toch benieuwd wat het is. Mijn moeder heeft het weer van haar moeder gekregen.

Onder de suikerpot en het melkkannetje staat het stempel van Gerhardi & co. Op de rest volgens mij niets.

Ik hoop dat u mij hier iets over kunt vertellen.

Groet Paul Blokker

Gerhardi is een fabriek in Duitsland. Tegenwoordig alleen nog maar in kunststoffen. ( https://nds.museum-digital.de/index.php?t=people&id=15075 ) Dit soort serviezen is in veelvoud gedurende de periode rond 1900 in productie geweest.
Tinnen kan herkomst

Goedenavond. Ik heb deze grote kan al een tijd in mijn bezit en vraag me af hoe oud hij is en wat de herkomst is. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Met vriendelijke groet, Danny

Deze kan is in het midden van de 20e eeuw in Duitsland gemaakt.
Melkkan

Wat voor merktekens zijn er onderop en binnenin het tinnen voorwerp.

De merken duiden op een 20e eeuwse replica. Ze suggereren dat dit een middeleeuwse kan zou zijn, maar dat is het dus niet.
2 tinnen vazen

Goedenmiddag,

Wij hebben 2 tinnen vazen gekregen van een dame .
Zij kwam oorspronkelijk uit Duitsland .
Heeft u enig idee wie de maker kan zijn en komt het tin merkje u bekend voor ?

Dank en vriendelijke groet,

Michel Piron

Uw vazen zien er interessant uit, maar helaas hebben wij geen idee wie die gemaakt zou kunnen hebben. Het merk is in ieder geval bij ons onbekend.
Tinnen bord

Graag zou ik iets meer willen weten over dit tinnen bord. Het heeft een diameter van circa 24 centimeter. Alvast vriendelijk bedankt!

Helaas is er weinig uit de merken te halen. Mogelijk een Zuid-Nederlandse schotel uit de 18e/19e eeuw.
Hoe oud is deze set.

Ik heb deze set uit een erfenis gekregen mijn vraag is nu hoe oud is deze set.

Het watermerk is met een ooievaar en een naam .
Zou u mij hierover een antwoord kunnen geven.

Mvg Joke van Dijk

Uw theeset is gemaakt in de zestiger jaren van de 20e eeuw door de fa. Meeuws die oorspronkelijk uit Den Haag kwam. De set bestaat origineel uit theepot, suikerpot en melk kannetje. De kan met de lange tuit hoort niet bij deze set maar is een los item.
Lepels

Ik heb vier lepeltjes gekocht en denk zeer vroeg tin uit Nederland graag uw mening alvast bedankt adriaan

Zo op het eerste gezicht (vanaf de foto) zien deze lepels er uit als 20e eeuwse "replica's". Als er geen tinmerken op staan is dat zelfs zéér waarschijnlijk en dan is het ook niet zeker of ze in Nederland gemaakt zijn.
Tinnen Amfoor

Goedendag,
Ben heel benieuwd wat voor een amfoor dit is. De oren lijken me uit een andere tijd? Hij stond op zolder bij mijn vader. Hoogte: 39 cm. Zwaar!
Ik ben benieuwd of u zo iets als dit tinnen object vaker tegen bent gekomen en of u me er wat meer over wilt vertellen. Welke tijd, is het iets “voor de sier” of waar werd ‘ie voor gebruikt.
Dank!
Met vriendelijke groet, Mascha

Het is een kopie naar een Griekse of Romeinse amfoor. Waarschijnlijk gemaakt in de 19e of 20e eeuw. We kunnen op de foto niet zien wat voor materiaal.
Tinnen beker maatcup Delft ?

Ik ben in het bezit van dit kleine cup maatje of bekertje met daarop het stadswapen van Delft. Het heeft een oortje die je vooral op papkommen ziet. Kunnen jullie hier meer over vertellen?

Het is een zestiende-eeuws drinkkroesje. Deze bodemvonsten komen niet vaak voor. Merken uit die tijd zijn moeilijk toe te schrijven. Er is weinig over tinnegieters bekend uit die tijd.
Kandelaar

Hoi! Ik ben in bezit gekomen van een kandelaar en vroeg me af of het van tin gemaakt is en zo ja uit welke periode het komt. Er zit helaas een gat in.
De databank was niet beschikbaar vandaar de vraag op deze plek.
Groeten Nina

Uw kandelaar is gemaakt bij de fa, Rio in Tiel. De initialeen PvL zijn van de toenmalige directeur Piet van Leeuwen. Hij was directeur van 1970 tot 1985.
Tinnen terrine

Hallo,
Kunt U mij wat meer vertellen over dit tinmerk, van de terrine.
Bij voorbaat bedankt.
Chris

Uw soepterrine is naar antiek model gemaakt bij de fa. De Boutsfort in Brakel / Geraardsbergen (België). Dit bedrijf heeft bestaan van ±1980 tot ± 2015.
Tinnen lepel

Hallo,
Recent ben ik in het bezit gekomen van onderstaande lepels, ze zijn helaas nogal onderhevig aan de tinpest maar desalniettemin een paar mooie exemplaren, op een is het merk nog redelijk zichtbaar, hier kan ik nog een S en een K in zien staan geloof ik.

Hebben jullie hier misschien iets meer informatie over?

Groeten,

Henk

Het merk op de lepels is van de Amsterdamse tinnegieter Harmen Pietersz Schagt, werkzaam voor en na 1751. Hij was vooral bekend als lepelmaker.
Tinnen inkststel

Ik ben in het bezit van een inktstel met twee potjes. Een voor inkt en een voor zand. Het inktpotje heeft een grappig detail. Er ligt een rond stuk tin ( of lood- het is zwaar) en als je je pen indoopt kantelt de schijf. De set is niet gemerkt. Zou graag willen weten hoe oud het is. Alvast mijn dank, vriendelijke groet
Conny

Als we afgaan op de vormgeving zal dit inktstel 1e helft 19e eeuw zijn. Het mechaniek van het inktpotje zijn we niet eerder tegengekomen.
Tinnen borden

Ik heb drie tinnen borden met een doorsnede van ongeveer 22 centimeter. Achterop staan twee merken. Één merk met een roos en kroon erboven. Één merk met de letters D J en daartussen een kruis. Ik vermoed na het zien van meerdere vragen hier dat het om namaak borden gaat. Maar toch graag duidelijkheid over de herkomst en ouderdom van deze borden. Kloppen mijn vermoedens of gaat het om echte antieke tinnen borden? Helaas kan ik maar twee foto’s uploaden. Bij alle drie borden zijn de merktekens vaak anders ingeslagen en daardoor vanuit een andere hoek weer beter leesbaar.

De merken zeggen genoeg. Deze zijn niet antiek, maar vooral te vinden op kopieën uit de 20e eeuw.
Tinnen lepel

Welke tingieter heeft deze initialen en merkteken? Deze keer hopelijk een betere foto.

Een merk verbinden aan alleen een gekroonde roos met gietersinitialen is en blijft haast ondoenlijk. Alleen met een stadsmerk erbij ingeslagen geeft de nodige houvast. In dit geval zijn er meer tinnengieters te vinden met dezelfde initialen, zodat er een bepaalde naam niet aan te verbinden is.
Vraag over een tinnen eetbord

Ik heb een vraag over de ouderdom van een tinnen bord die zwaar gebruikt is en zelfs gerepareerd is met een inzetstuk

We kunnen u helaas niets zeggen over het merk. Het is te versleten. Mogelijk een 18e-eeuwse schotel.
Tinnen lepel

Ik heb een oude tinnen lepel die gestempeld is met een gekroonde roos en de initialen F.P. Kan hier weinig over vinden. Graag zou ik willen weten wie de maker is van deze lepel en uit welke tijd en evt welke plaats deze komt? Ik vermoed zelf dat het uit de 16de-17de eeuw is.

Wij kunnen het merk op de foto niet goed bekijken. Het is in ieder geval een 17e-eeuwse lepel.
tinnen schaal

Graag info over de schaal die ik( 70 plusser ) van mijn grootouders erfde. Op de rand staat geschreven : ” I m Peter Van F..D.V. geboren den 11 mey 1817 ”

dank voor de moeite

Mart

Wij vermoeden dat het een - kopie - afgietsel is van een originele Vlaamse diepe bak uit de 19e eeuw. De structuur van het tin en de vaagheid van de gravering geven dit aan.
Opkikkertje

Wie kan hier iets meer over vertellen? Welk jaartal gemaakt?
Zijn hier meer van?

Het is van Comefa Vlissingen BV Ritthem.

Comefa Vlsssingen B.V. is opgericht in 1977 door Frans C. van Wesel. Sinds 1982 alleen de productie van tin.
Tinnen schaal

Kunt u meer zeggen over deze schaal, er staan op de onderkant de letters AL en GL.
Ook twee bijna afgesleten keurmerken.Hoe oud zou het kunnen zijn.?

De tinverzamelaar noemt dit een aardappel- of groentebak. Aan de merken te zien waarschijnlijk Nederlands. Maar de merken zijn te gesleten om er een tinnegieter aan te verbinden. Waarschijnlijk 1e helft 19e eeuw.
5 armige kandelaar

Op foto staande 5 armige kandelaar van vriendin gekregen. Graag, waar, wanneer en eventueel door wie gemaakt.

Hartelijk dank

Uw kandelaar is er een van medio 2e helft vorige eeuw. Zéker niet antiek dus. De herkomst is met behulp van de merken helaas niet meer te achterhalen. Het zou Nederlands kunnen zijn, maar zeker is dat niet.
8 maatkannen van tin

Op foto staan de maatkannen van mijn oudtante geerfd. Vraag: Tin van kwaliteit of rommel. En van welke periode is dit.

Hartelijk dank

Uw maatbekers zijn overduidelijk replica's naar oud model. Daarvan zijn er héél véél gemaakt in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Deze zijn gemaakt bij de fa. Foca in Oosterbeek.
Stenen Bierpul met tinnen deksel en voet.

Op de deksel staat een tinmerk,
Zegt dat misschien iets over de ouderdom?

Het betreft een Duitse aardewerk kruik met tinnen montuur. De kruik zelf is mogelijk einde 18e eeuw, maar de tinmontering is 19e eeuw of zelfs 20e eeuw. Getuige het merk op het deksel.
Zijn dit tinmerken?

Beste heer, mevrouw,
Kunt u wellicht zien of dit tinmerken zijn? Het is de onderkant van een olielampje. Er zit een ‘ merkteken’ op het handvat en twee op de bodem. Het zijn moderne merken zo te zien.
Alvast hartelijk dank. Vriendelijke groeten,

Dit zijn inderdaad wél "tinmerken" maar ze zin overduidelijk van een reproductie uit 2e helft 20e eeuw. Land van herkomst is ons niet bekend.
Kan met IVM engel merk

Deze kan heb ik van mijn oma geërfd. Ik dacht ook een vergelijkbaar merk te hebben gevonden op jullie website, maar die vind ik nu niet meer terug. Echter deed die vondst mij wel vermoeden dat het hier niet om een originele kan gaat, maar mogelijk een vervalsing. Klopt dat? (Ik gebruik de kan graag, maar wil graag weten hoe zorgvuldig ik hiermee om moet gaan.) Daarnaast zou ik graag willen weten of jullie tips hebben voor het verwijderen van de kalkaanslag in de kan en of het een goed idee is iets te doen aan de krassen op de onderkant. Alvast hartelijk dank voor uw expertise!

Het merk is oorspronkelijk van de Utrechte tinnegieter Johannes van Maurik, werkzaam in de 19e eeuw. Hij heeft in 1900 zijn bedrijf verkocht aan Tollenaar in Buiksloot. Maar ook tinnegieterij De Tinkoepel gebruikt dit merk en daar is waarschijnlijk uw kan ook gemaakt. Deze tingieterij is nog steeds in bedrijf.
Tinnen kannetje 1740

In de bodem van het kannetje zit bloemmotief en duif.
Zo benieuwd waar het voor diende en of het bijzonder is.
Vriendelijke groet
R. Van Wordragen

Het flaconnetje is gemaakt na 1900. Al het tin met de percentagevermelding - in dit geval 95% - is van na 1900. Deze is mogelijk tussen 1950 en 1975 gemaakt.
Tinnen bierpul

Onlangs heb ik deze Engelse tinnen bierpul aangeschaft. Tinmerken zijn vaag zichtbaar. Graag hoor ik hoe oud deze bierpul ongeveer is.

Mvg,
Gerko Buust

Uw bierpul is een kopie naar een ouder model en is vervaardigd in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Tinnen bord

L.S., Ik heb een tinnen bord, diameter 31 cm, waarop ik een merkteken zie dat nauwelijks herkenbaar is. Zoudt u mij kunnen vertellen of u dit merkteken herkent en van wie het dan is?
Met vriendelijke groet, Peer Custers

Uw schotel is een 20e-eeuwse kopie naar een 18e-eeuwse model. Het merk is waarschijnlijk meeggegoten en niet ingeslagen zoals het hoort.
vraag herkomst tinnen borden

Beste heer/mevrouw,
Kunt u mij meer vertellen over de maker en ouderdom van mijn twee identieke tinnen borden? De borden hebben beiden aan de achterkant dezelfde twee tinmerken staan. En de doorsnede van een bord is 36 cm.

Bij voorbaat dank,
P. Makkink

De initialen in het engelmerk zijn waarschijnlijk van Jacobus Roelofsen, tinnegieter in Zutphen. Geboren in 1730 en overleden in 1801.
Kelk bodemvondst

Ik heb in Hasselt Overijssel een kelk gevonden. Kunt u hier meer over vertellen? Wat is het materiaal en uit welke tijd is het afkomstig? Is het een bekend ontwerp? Hartelijk dank voor uw reactie.

Wij denken dat het geen kelk is. Deze zou van verguld zilver moeten zijn. Ook de versiering duidt niet op een kelk. Voor het bepalen van het materiaal zouden we het object in handen moeten hebben. Over de leeftijd hebben we nog geen mening.
Tinnen heiligen beeldjes

Weet er iemand wie de maken / waar deze beeldjes vandaan komen? En of de set kompleet is?

Alle info is welkom!

Deze beeldjes zijn bij ons onbekend. Of de serie compleet is kunnen wij dan ook niet zeggen. Zeker is in ieder geval wel dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw dit soort beeldjes als verzamel-object zeer populair waren. Daalderop uit Tiel heeft bijvoorbeeld een serie van tientallen "ambachten" gemaakt. Wie de maker is weten wij dus helaas niet want met de initialen onderop komen we niet verder. Zo goed als zeker niet Nederlands, maar het zou Belgisch kunnen zijn. Informeert u eens bij onze vrienden van de Vlaamse Tin Vereniging.
Tinnen kannetjes met eikeltjes

Wat is de achtergrond van deze kannetjes?
Waar komen ze vandaan enzovoorts?
En kan ik er iets mee ?

Uw kannen zijn o te zien op de foto uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Het zijn fantasie-replica's van maatkannen. Het merk is onduidelijk en zonder initialen. De herkomst is dus niet te achterhalen. Dit soort kannen is in grote aantallen in diverse landen gemaakt puur voor de sier.
Is deze tinnenschaal interessant?

Goedendag,kunt u mij iets meer vertellen van deze tinnenschaal op pootjes..?

Uw schaal is er een uit de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Daarvan zijn er héél véél gemaakt in diverse landen in Europa. In welk land uw schaal gemaakt is, is niet te herleiden. Het merk geeft ook aan dat er véél lood in de legering zit.
jaartal en maker

Kunt U mij gegevens van mijn tinnen lepels vinden.
Groet
Chris

Mogelijk gemaakt door Hendrik Kamphof uit Zwolle, 19e eeuw of Hermaan Kühlke uit Varel (Duitsland), eveneens 19e eeuw.
Tinnen kan

Hoe oud is deze kan en waar is deze gemaakt en hoe is deze voor gebruik.

Uw kan is een fantasiekopie en gemaakt na 1950.
Tinnen borden

Mijn moeder heeft 7 tinnen borden in de kast. Zij weet niet wat ermee te doen. De Nederlandse tinunie biedt aan om tin op te kopen zodat het omgesmolten kan worden. ik vraag me af of de tinnen borden voor een verzamelaar waardevol kunnen zijn. ik stuur foto’s van de merkjes. de borden zijn meestal 23 cm.
Alvast dank voor uw reactie, met vriendelijke groet.

Borden met deze merken zijn voor een verzamelaar niet interessant.
Parijse kan

Mijne heren ,

Op uw verzoek nogmaals een foto van mijn “Parijse “ tinnen kannetje met het merk binnenin van SD ,Hoogte 18 cm.Was uw verzoek aan mij op 5 mei j.l.
Met vriendelijke groeten,
G.Vermulst

Typerend voor dit type Parijse kan is het tweekakig scharnier, terwijl het merendeel van deze kannen een éénkakig scharnier heeft. Het contramerk op de bodem met de letters SD staat voor Saint Denis.
Tinnen schaaltje met stempels

Goedenavond,
Ik wil graag weten of u de herkomst en leeftijd/waarde kunt achterhalen van dit schaaltje

De stempels lijken op het eerste gezicht wel Nederlands (leeuw) maar zo goed als zeker is dit een 20e eeuwse replica. De merken zijn in ieder geval niet bij ons bekend voor een vroeger exemplaar. En waardebepalingen worden NOOIT gedaan via de website.
18de eeuws?

Hallo, deze week kocht ik een bordje. Men zei 18de eeuws. Hoe weet ik of dat klopt? Het is een zwaar bordje maar de merktekens zijn vervaagd helaas.

De merken zijn te vaag om er een goed oordeel over te geven. Maar het lijkt ons niet 18e-eeuws, eerder 19e-eeuws.
Parijse tinnen kan

Mijne heren ,

Graag wil ik weten of u wat meer kunt vertellen over mijn Parijs kannetje met de letter SD binnenin op de bodem en de merkjes aan de onderkant .
Met vriendelijke groeten en bedankt voor de te nemen moeite alvast.
G.Vermulst

Allereerst kunnen wij u mededelen, dat uw kannetje niet antiek is en ook niet vervaarigd in Parijs. De kopie-merken zijn namelijk van een tinnegieter uit Straatsburg en wel van Léonard Wehrlen, werkzaam van 1731 tot 1784. Ten overvloede nogmaals vermeld dat het om 20e-eeuwse kopiemerken gaat. Wij zouden het op prijs stellen als u ons voor de zekerheid een foto van de kan plaatst in de Vragenrubriek.
Kardinaalschotel

Beste lezer,

Onlangs vond ik in mijn curiosakast deze kardinaalschotel terug. Ooit gekocht in een kringloopwinkel met de bedoeling daar een avondje lekker op te Googlen. Kunt u mij meer vertellen over de herkomst en leeftijd van deze schotel? Is het wapen in de rand een (familie)wapen? Is ‘ie antiek, of een 20e eeuwse kopie?

Dank voor uw tijd en expertise!

U gedeeft deels al eem atwoord op uw vraag: de kardinaalsschotel is 20e-eeuws. Juist schotels met daarop een kardinaalshoed gegraveerd zijn op een enkele uitzondering na kopieën. Ook het merkt geeft duidelijk aan met modern exemplaat te doen te hebben.
4 oude tinnen borden, welke leeftijd hebben ze?

graag zou ik de benaming kennen en de leeftijd van mijn borden.Welke origine, Belgisch,Nederlands, Duits of Frans? Heb ze vroeger gekocht omdat ik er stillevens in schilderde.

De hoeveelheid merken op deze schotel geeft tw denken. Waarschijnlijk is het een schotel uit de eerste helft van de 20e eeuw en kan is een kopie gezien worden.
Tinnen bord

zelfde vraag als voorgaande, het eerst bord was 31,5 cm doormeter en het tweede bord 36,5 cm. Kunt u me meer vertellen over deze borden?
bij voorbaat dank.

De merken zijn van Rumoldus-Carolus-Hubertus Charlis, tinnegieter in Leuven. Geboren in 1782, gehuwd in 1811 en overleden in 1858.
Tinnen kan, waarvoor gebruikt? Hoe oud?

Waarvoor werd dezre tinnen kan gebruikt? Geen schenktuit.
Is de kan oud? Uit welk land?

De kan is gemaakt naar voorbeeld van een veel voorkomende kan uit Portugal. In uw geval gaat het om een kopie uit de 20e eeuw.
tinnen lepels

Hoe oud zijn deze lepels?
Uit welk land?

De tinnenlepels zijn gemaakt omstreeks 1900 en zijn Nederlands.
Eikeltjes kan

Hallo,
Uit de erfenis van mijn ouders heb ik een eikeltjes kan gekregen.
Ik ben benieuwd naar wat informatie omtrent de kan.
Alvast hartelijk dank voor uw moeite.
Met vriendelijke groet Janine Goossens

Uw kan is een kopie van een Normandisch wijnkan en is gemaakt tussen 1900 en 1950.
Tinnen eikenkannetjes

Bij het opruimen van het huis van mijn oma komen we deze kannetjes en kandelaar tegen.
Is het echt tin?
Het is een set van zes eikelkannetjes. De twee grootste kannen staat een engelsymbool op de onderkant van de kan. De vier kleine hebben het andere teken.
Op de binnenkant van de voet van de kandelaar staan drie kleine tekentjes naast elkaar.

De eikelkannetje zijn waarschijnlijk niet van tin, maar van Zamac. Een legering van zink, aangevuld met aluminium, koper en magnesium. Zij zijn zeker in de 20e eeuw vervaardigd. Het merk op het kamndelaartje is waarschijnlijk van de firma Foca uit Oosterbeek. Deze was werkzaam van 1948 tot omstreeks 1990.
Groot tinnen bord

Weet u iets over de herkomst van dit bord? het heeft een diameter van 42 cm. In de rand staan 2 letters: I en S. Op de achterkant staan geen merktekens. Vriendelijke groeten Annelies

Het is naar onze mening zeker een antieke schotel. Maar zonder merk is het moelijk vast te stellen welke leeftijd deze heeft. De initialen IS zijn van een vorige eigenaar.
Wie herkent dit merkteken?

Beste mensen, vandaag kocht ik een mooi tinnen bordje en nu ben ik natuurlijk benieuwd waar dit gemaakt is, en wanneer. Herkent iemand dit merkteken? Alvast dank en groeten, Udo

Uw bordje is gemaakt in het 3e kwart van de vorige eeuw. Het getal 90 betekent dat het tingehalte 90% is en de rest is lood. Het kan gemaakt zijn overal in Europa.
Wat is bekend over recht kijken engel

Wat is bekend over,
Van schaal 10cm
Merk: rechts kijkend engel

Dit bord is gemaakt bij de fa. Rio in Tiel in de periode 1970-1985. De initialen PvL zijn van de toenmalige directeur Piet van Leeuwen.
Bord 2

Dit is het andere bord

Ook hier duidelijk dat het geen antiek bord is, maar een kopie uit de 20e eeuw.
Tinnen borden

Hey. Ik heb 3 borden gekregen waarvan ik verwacht dat het tin is maar door de kleine zwarte vlekjes twijfel ik. 2 zijn met de zelfde tekens een engel met een soort kruis de andere dezelfde engel met een roos. De merken zijn iets versleten maar ik wil van beide fotos sturen omdat ik benieuwt ben hoe oud ze zijn en waar ze vandaan komen en of dit wel alleen tin is door de vlekjes. Alvast bedankt!

Geachte heer, de merken geven aan dat het geen originele borden zijn, maar kopiëen uit de 20e eeuw eeuw. Juist die vlekken geven aan dat ze niet antiek zijn. Zij zijn waarschijnlijk vervaardigd in België.
Tin merkje

Tinnen zilver schaaltje met deksel en ken het merkje niet. Misschien dat jullie hier meer over weten.

Dit merk is bij ons niet bekend omdat het géén Nederlands merk is. Uw voorwerp is een reproductie van een tabakspot en in ieder geval zéker een 20e eeuws product.
Merkteken en object

Ik heb op Google gezocht en via Google lens maar kan dit merkteken en het object nergens vinden. Kunt u mij iets meer vertellen?

Dit merk is bij ons niet bekend omdat het géén Nederlands merk is. Uw kandelaar is in ieder geval zéker een 20e eeuws product.
kandelaar

graag wil de herkomst en weten wat dit stempel voorstelt en is
bvd

Wie de maker is, is ons niet bekend. Maar het is in ieder geval een 20e eeuws product dat niet in Nederland gemaakt is.