Vraag en antwoord

Vraag
Foto 1
Foto 2
Antwoord
Bierpul 2

Wat is de ouderdom?
Met vriendelijke groet,
Jaap

Ook deze bierpul is gemaakt in Duitsland en rond 1900.
Bierpul

Kunt u mij zeggen hoe oud deze bierpul is?

Met vriendelijke groet,
Jaap

Zonder merken op het tin is de leeftijf moeilijk vast te stellen. We gaan er van uit dat het een begin 1900 exemplaar is, gemaakt in Duitsland.
groot tinnen bord

Ik heb dit grote tinnen bord in mijn bezit gekregen.
Aan de stempel met franse lelie te zien is het Frans.
Diameter is ongeveer 33 cm.
Kunt u mij er meer over vetellen?

Hartelijk dank!

Vanwege het merk en de vlekkerigheid van de schotel menen wij te moeten constateren dat het om een kopie gaat uit het begin van de 20e eeuw.
Tinnen maatbeker

Is dit een echt exemplaar er staat twee deciliter op handvat op de onderkant een h of k wie is de maker en wanneer graag

De letter K aan de buitenkant van de bodem staat voor de firma Hendrik Kamphof uit Zwolle, werkzaam van 1864 tot 1923. Uit de jaarletters blijkt dat deze maat begin 1900 voor de eerste keer is geijkt en nog tot na 1928 in gebruik is geweest.
Tinnen bord

Beste,
Daarstraks stuurde ik u foto’s van een kannetje (vergeten te vermelden dat de hoogte 18 cm bedraagt) Kan u ook eens uw mening zeggen over het tinnen bord (diameter 33 cm), met enkele merktekens op de onderkant…?
Nogmaals erg bedankt,
met vriendelijke groeten,
Lieven

De merken zijn van een nog onbekende tinnegieter met de initialen LL uit Huy (België). Het jaartal 1695 slaat meestal op het jaar dat een tinnegieter meester werd. Deze tinnegieter LL werkte aan het einde van de 17e eeuw/begin 18e eeuw. Het andere merk kennen wij niet en is mogelijk een eigendomsmerk.
Tinnen kruikje

Beste;
In bijlage stuur ik u enkele foto’s van een tinnen kruikje. Graag had ik geweten wat u mij daarover kan vertellen.
Alvast heel erg bedankt,
met vriendelijke groeten,
Lieven

Dit is een Franse waterkan, gemaakt in de plaats Metz. Deze kannen zijn bijna nooit gemerkt. De letters aan de buitenkant van de bodem zijn de initialem van een vorige eigenaar. De kan is in de 18e eeuw te plaatsen.
tinnen kan

Hallo,

Graag had ik wat meer info gehad over dit voorwerp en de maker ervan.
Kunt u mij verder op weg helpen aub?

Mvg Peter

Uw kan is gemaakt door Jean Driessen. Dat bedrijf was tot ver in de 20e eeuw werkzaam in Tongeren. Uw kan is een "fantasiemodel" uit de 2oe eeuw.
Merkteken Tin

Kan U mij vertellen van wie dit tinmerk is en evt. welk jaartal bij deze asbak hoort? Vr.gr. Sjors

Uw asbak is gemaakt door de fa. Borgstijn uit Zeist in de zestiger jaren van de vorige eeuw.
Tinnen Bordje

Beste,
Een kennis van mij vond een tinnen bordje. Heeft u misschien info over de tingieter en leeftijd? 2 merkjes te zien . Initialen zijn D A.

Mvg

Op de merken afgaand kunnen we zeggen dat het een vroeg schoteltje is. Einde 16e eeuw/begin 17e eeuw. Helaas is er geen tinnegieter die we aan deze vroege merken kunnen verbinden.
tinnen potten

ik had een vraagje , op een opgraving in A zijn 2 potten gevonden. Ikzelf ben metaaldetectorist en vond 1 van de 2 potten. Mijn vraag is waarvoor zouden ze gediend hebben en hoe oud zouden ze zijn.

alvast bedankt

Dirk Van Hoye

De potten zijn zogenaamde kamerpotten of pispotten. Nederlands en waarschijnlijk 17e eeuw. Voor een beter oordeel zouden we de potten in handen moeten hebben.
Waarvoor dient dit doosje?

Doosje is ongeveer 8 cm. Uit Italie? Waarvoor dient het?

Een doosje voor de dames om oorbellen of zoiets in te doen? Zelf heb ik ook zo een soort doosje op mijn bureau staan waar is USB sticks in bewaar. Een doosje voor van alles dus!
Daalderop thee/koffiepot

Deze pot kwam uit het huis van mijn schoonouders die in 1945 getrouwd zijn en in 1951 naar Nieuw Zeeland gemigreerd zijn ( ze zijn inmiddels overleden. Onze familie komt uit Hilversum. We zijn geinteresseerd om iets te weten te komen over deze thee (of koffie?) pot – bv welk jaar gemaakt en waar, wat is het materiaal enz. Het merkteken is Z J N DAALDEROP 219 1/2 4 Alvast bedankt, Monica

Uw theepot is zo rond de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt bij Daalderop in Tiel. Het materiaal (tinlegering) is vernikkeld vandaar de mooie glans. Niet poetsen, de nikkellaag is erg dun! De nummers/cijfers geven een modelnummer en een maat aan.
Blaker kandelaar

Ik zou graag willen weten waar en wanneer deze kandelaar blaker is gemaakt.
En of het nog enige waarde heeft.
Keurmerk boven foto 1
Nummer 92 onderkant foto 2
En er staat DE DIEZE onderop.

In afwachting van uw reactie en vriendelijke
En vriendelijke groet Eric Bos

Uw blaker is gemaakt in Nederland, vermoedelijk in 's-Hertogenbosch. Het merk is ons wel bekend maar tot op heden weten wij niet welke tinnegieterij dit merk gebruikt heeft. Waarschijnlijk gemaakt zo rond 1950-1960.
Merkteken D&S (in ster)

Geachte mevrouw, mijnheer,
In de nalatenschap van een familielid vonden wij een klein tinnen theepotje en bijbehorend roomkannetje met merkteken als foto D&S in een ster, mogelijk staat er nog een derde letter (bv J) door het & teken.
Ik schat leeftijd rond 1920, klopt dat?
Wie is de maker? Gezien familiehistorie komen Nederland en Nederlands-Indië en Duitsland in aanmerking, maar is het één van die drie of toch anders?

Hartelijk dank

De datering kan heel goed kloppen. Het merk is ons onbekend, het is zéker niet een Nederlands merk, een duitse tinnegieter is waarschijnlijker. Misschien kunt u daarvoor contactopnemen met onze Duitse zustervereniging via zinnmaken.de
Heupfles/ veldfles met een fluitje op de dop

Sinds een tijdje heb ik een met leer beklede veldfles. Als enigste merk kan ik op de afschroefbare dop vinden C.M. Depose. Het materiaal lijkt mij Tin en een foto van het merk is heest niet mogelijk om die te maken ivm de patina.
Mvg John.

Het is een Franse drinkfles, bekleed met leer. De leeftijd is einde 19e eeuw/begin 20e eeuw. Het woord Deposé staat als het ware voor octrooi.
Tinnen lepel met roosmerkje

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van een tinnen lepel die is gevonden in Rotterdam tijdens de aanleg van de spoortunnel midden in het oude centrum.
Er staan verschillende merkjes op waar ik de betekenis niet van weet.
In een kroontje boven een soort bloem staan volgens mij de letters FVDB. In de bloem staat ook een letter. Deze letter is volgens mij een L.
Er staat ook een soort monogram boven de kroon. Een A en een V.
Verder nog 2 V’s en een W.
Kunt u mij iets vertellen over de ouderdom van de lepel en waar deze letters voor staan. En wie de maker van deze lepel is.

De gekroonde roos met de initialen FVDB is van Francicus van den Bogaert, tinnegieter uit Den Bosch. Hij was werkzaam tussen 1786 en 1798. De letter L in het hart van de roos staat voor Lepelstof. Een speciale legering voor het gieten van o.a. lepels. De andere ingeslagen initialen zijn van een vorige eigenaar. Het tekentje met de letter A kennen wij helaas niet.
Tin kaarslek schotel

ik wou vragen welke periode dit schaaltje is en of oud is dank u

De merken op de achterkant maken duidelijk dat het een kopie uit de 20e eeuw.
Tinnen Vaas Meeuws & Zoon Den Haag

Heeft dit tinnen vaasje enige antiekwaarde? En hoe oud is het?

Via deze website worden nooit waardebepalingen gedaan. De leeftijd van dit vaasje is ± 80-100 jaar.
Hoe oud?

Hoe oud is dit bakje en wat is het eigenlijk? Tinmerk helaas niet goed te zien

Dit bakje is een 20e eeuwse replica van een "pijpenkomfoortje". Daarin kon je een hete pijp tijdelijk even neerleggen zonder door gemorste brandende tabak brandgaatjes in het tafelkleed te maken. Het merk is helaas te onduidelijk om er een maker aan te verbinden.
Tinnen theepot

Weet u hoe oud deze theepot is en waar deze vandaan komt?
Vriendelijke groet Kristel

Deze Engelse theepot is rond de eeuwwisseling gemaakt in Bristol. De naam van de maker is ons helaas onbekend.
Kraantjeskan

Is dit een antieke kraantjeskan of decoratie. Volgens de familie is dit een antieke kan. Ik kan helaas geen tinmerk vinden. Waarschijnlijk zit het merk onderaan maar dat is gecorrodeerd door gebruik

Uw kraantjeskan ziet er zo op de foto redelijk "authentiek" uit maar zonder merk kunnen wij het niet toeschrijven en dus ook niet dateren. Misschien is met voorzichtig schoonmaken aan de onderzijde alsnog een merk te vinden, maar het was ook niet ongebruikelijk dat er een merk aan de binnenkant op de bodem stond. Als uw kan echt voor koffie gebruikt is zal dat merk echter helaas nooit meer zichtbaar gemaakt kunnen worden. Uw kan is echter niet kompleet want we missen het onderstel. Ook richting gevend voor de ouderdom kan zijn hoe de kraansleutel werkt. Bij oude kannen is het zo (lijkt onlogisch!) dat de sleutel zo moet staan (dus dwars) als op de foto en dat hij dan "open" is.
Leuk muisje

Hallo,
Ik heb dit leuk muisje gevonden en wilde weten waar het vandaan komt alsook of het tin is.
Dank

Het woord Peltro geeft aan dat dit gemaakt is in Italië. Zo goed als zeker 3e of 4e kwart vorige eeuw.
Brandenwijnschaaltje

Hoi ik heb schaaltje gevonden wat is het en is het nageproduceerd of oud grtjs

Uw replica van een "brandewijnkom" is een product van 3e kwart 20e eeuw
Tinnen schaaltje

Bijgaand een detail van het merk van het betreffende schaaltje, wat ontbrak bij de eerste vraag
Wellicht is het hiermee mogelijk om een schatting te geven van de leeftijd en herkomst

Bij voorbaat dank

Met vriendelijke groet

Het schaaltje is gemaakt in Duitsland en wel aan hetb einde van de 19e eeuw of begin 20e eeuw. In Duitslanmd heeft men een mooie term voor dit tin: Historismus. Een herbeleving van de tinvak in genoemde periode. Meestal maakt men gebruik van fantasiemerken die op oude merken lijken.
Tinnen schaaltje

Ik heb een tinnen schaaltje op voet wat ik niet goed kan plaatsen. Is het een suikerschaaltje? Wat is de herkomst en kunt u het merk plaatsen?

Bij voorbaat dank voor uw reactie

Met vriendelijke groet

Helaas kunnen wij op uw foto's geen merkje vinden dus de maker is niet te duiden. Uw schaaltje lijkt ons een "vide poche", een schaaltje voor bijvoorbeeld (huis-)sleutels of andere spullen die u (tijdelijk) niet in uw broekzak wilt hebben.
wat betekent dit merk?

we hebben een tinnen bakje met 2 gravures in de bodem, foto 1 en 2 en we zijn erg benieuwd wat die betekenen.
Ik heb gekozen voor deze 2 plaatjes en niet voor het bakje, maar dat kan ik als extra vraag nog wel sturen

Het eertse merk is ons onbekend. Het tweede merk is van da fa. Kurz uit Tiel. Beide merken zijn uit ongeveer 3e kwart 20e eeuw.
vaasje

Hoe oud is dit vaasje of schalltje

Deze van oorsprong drinkbeker is gemaakt bij de firma Kamphof uit Zwolle en wel na 1900.
maatbeker

Hoe oud is deze maatbeker? op het handvat staat “LITER” en aan de bovenzijde staan 10 merktekentjes met letters.

Uw maatkan is een kopie uit de 20e eeuw. Vanaf 1820 hebben we in Nederland het decimale stelsel en worden er tinnen maten gemaakt van de tweeliter tot en met de centiliter (8 stuks). Deze werden elk jaar geijkt op de inhoud. Vandaar de ijkletters. In de 20e eeuw werden ze voornamelijk gemaakt voor de decoratie. En dat is het geval met uw maatkan.
Vijzel siertin met merkteken Dravo

Herkomst vijzel met dit tinmerk DRAVO. Is dit van DraadVormen Bunnik/Tiel of namaak?

Deze vijzel is inderdaad gemaakt bij Dravo in Tiel in de korte periode (na 1976 tot ???) dat zij ook tin maakten.
Tinnen soepterrine

Beste is dit tin of namaak uit lood?

De soepterinne is tin met een zeer hoog loodgehalte. Het is een 20e-eeuws kopie.
Is dit tin

Is dit tin en weet u waar het vandaan komt en hoe oud het is

Deze tinnen theepot is gemaakt bij Gerhardi uit Lüdenscheid in Duitsland. 1677 is een modelnummer en de 1 geeft de maat aan.
Vraag over tin

Kunt u mij vertellen of dit tin is en waar het vandaan komt.Hoe oud het is

Opgericht in 1796 door Hermann Richard Gerhardi. In begin 20e eeuw vooral bekend van koffie-en theeserviezen. Het getal 1677 is een modelnummer. Bedrijf bestaat nog steeds (Lüdenscheid Duitsland) maar maakt nu hele andere dingen zoals kunststoffen en onderdelen voor de auto-industrie.
Tinmerk

Hallo,
Ik zou graag meer info willen over het tinmerk op deze mooie kan. Komt hij uit Nederland? Hoe oud is de kan?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Simone

Uw kan is gemaakt in de eerste helft van de 20e eeuw. Gemaakt naar een Frans model.
Tinnen kandelaar

Ik zou graag meer willen weten over deze kandelaar

Uw kandelaar is gemaakt bij de fa. FOCA in Oosterbeek. Dit bedrijf heeft bestaan van 1948 tot 1998
Oude tinnen tabaksdoos

Geachte dames en heren, deze tabaksdoos komt uit een erfenis. Graag zou ik willen weten wat de ca leeftijd ervan is. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord. Met vriendelijke groet, Martin.

Uw tabaksdoos mét loden aandrukplaat is rond 1700 gemaakt door Cornelis Croon (CC met een kroontje boven de initialen) uit Amsterdam.
Tinnen kan

Bij onze kringloop is een tinnen kan binnengebracht. We zouden graag weten hoe oud deze kan ongeveer is en waar hij gemaakt is.
De merken lijken? overeen te komen met die van een kan zonder deksel in het Stedelijk Museum Alkmaar (depot, nr. 308): kroon met ND boven roos, leeuw lopend
naar links, waarboven 1710, waaronder PK.
Onze dank!
Vriendelijke groet, Magda van Veen

Uw kan is gemaakt door Nicolaas Dechamps (ND) uit Luik. Dit atelier was gedurende meerdere generaties werkzaam tot op het einde van de negentiende eeuw.
Apart tinnen bord met merken en een wapen

Beste mensen,

Ik kwam dit bord tegen en ben erg benieuwd naar de datering en of u mogelijkerwijs enig idee heeft welk wapen erop afgebeeld is. Iets van de Vrijmetselarij of iets totaal anders? Alvast hartelijk dank voor uw moeite!

Groeten,

Otto Veenstra

Dit is een zgn. Kardinaalschoteltje en het wapen is een gestileerde kardinaalshoed. Het is echter een 20e-eeuws product. Zij komen in grote getalen voor.
olielamp Tin

Ik heb een olielamp, ooit gekocht op een rommelmarkt, ik denk dat deze van tin is.
Nu keek ik van de week aan de onderkant en ik zag hier wat stempels staan die mi op ijkstempels lijken.
Hoe oud is de olielamp? Wat stellen de stempels voor? wie is de maker?
alvast bedankt voor jullie tijd.

mvg
Robert

EP staat voor Electric Plated. De lamp is van Engelse makelij en te plaatsen tussen 1900 en 1950. het nummer is een bestelnummer, fabrieksnummer.
Tinnen bordje

Bij de bouw van ondergrondse parkeergarage ongeveer 20 jaar geleden vond ik dit bordje. Vermoedelijk kwam het uit de gracht van het kasteel dat daar tot 1809 heeft gestaan. Vandaar ook het patina. Er staat een merkje op wat ik niet kan thuisbrengen en twee zelf ingekraste merkjes, die natuurlijk niets zeggen over de ouderdom. Mij gaat het om het merkje waar ik een soort bastionvorm in zie. Doorsnede 14cm Gewicht 250gram.

Het lijkt ons een 17e-eeuws schoteltje. Het merk is bij ons niet bekend. Voor een beter oordeel zouden we het schoteltje in handen moeten hebben.
Franse asbak. Peugeot?

Wij vonden deze asbak. Het lijkt tin door het 95% teken achterop. Verder 2 hele kleine merktekens gevonden. Enig idee van de herkomst?

De merken zij helaas te ver weg gesleten om de maker te kunnen achterhalen. Het land van productie is dus ook niet bekend. De vermelding van het tingehalte 95% geeft in ieder geval aan dat dit een 20e eeuws product is.
Kunnen jullie meer vertellen?

Beste,
Weten jullie meer over deze Zilvertin uil met boek en veer 3,5cm hoog, 4cm breed?

Groeten Larissa

kommetje

Uit een erfenis heb ik een paar tinnen voorwerpen gekregen. Sommige hebben een merk met initialen en ik ben benieuwd of de maker is te achterhalen.
Met vriendelijke groet,
Wil Dijkstra

Deze kopie van een middeleeuwse brandewijnkom is gemaakt door Bernardus Joannes Wiegman. geboren 1794, overleden 1867. Maar,..... zijn merk werd ook tot in de 2e helft van de 20e eeuw gebruikt door een andere tinnegieter die zijn "inboedel" had opgekocht. De leeftijd van uw "kommetje" is dus moeilijk vast te stellen.
Vraag naar leeftijd kaarsenhoudertje

Beste mensen,

Ik heb een schattig kaarsenhoudertje gekocht bij de kringloop. Als er nu alleen “ZINN 95” had gestaan had ik het houdertje alleen leuk gevonden, maar door een soort van wapen / handtekening / wapen (hoe zeg je dat?) gieter erbij werd ik toch nieuwsgierig waar dit nu vandaan komt en hoe oud dit is. Weten jullie dat? Alvast dank voor de reactie!

Adinda

Het "wapen" is pure fantasie om aan deze kaarsenhouder enige "authentieke" alure te geven. Wie de maker is weten wij niet, maar zeker is is het wel een product van het 3e kwart 20e eeuw. Maar dat maakt het voor u niet minder "schattig" hopen wij.
Lepels

10 lepels in een lepelrek, allemaal dezelfde merken. Deze is het best gebleven nog. Is hieruit af te leiden wie de maker is en hoe oud ze zijn?

Helaas is het merk bij ons niet bekend. Wel kunnen we u vertellen dat het een merk is uit de streek Oldenburg en Oost-Friesland en begin 19e eeuw.
kruikje

Beste,
Kan u wat meer zeggen over dit kruikje?
Op de stempel staat Pewter, tin, zinn, etain 92%
Mvg.
Etienne Van Meerbeeck

De tweede foto met het merk is helaas niet goed bij ons binnen gekomen, maar uw kan is duidelijk een replica van een z.g. "eikeltjeskan", een soort schenkkan. Gezien de beschrijving van het merk is uw kan een product uit het 3e kwart van de vorige eeuw. De maker is helaas onbekend, maar het zou een Nederlands product kunnen zijn. Het percentage van 92% geeft aan dat er 8% lood in de legering zit.
Tinnen bord/schaal

Beste,
Welke zegel staat is er in dit bord geslagen?
Wat is de vermoedelijke ouderdom van dit bord?
Met vriendelijke groeten,
Etienne Van Meerbeck

Het merk aan de achterzijde geeft aan dat dit een sier-bord is uit de vijftiger-zestiger jaren van de vorige eeuw. De maker is onbekend. Ook geeft het aan dat het een bord is met een relatief hoog lood gehalte.
Tin bokaal met WW op bodem

Ik heb n tinnen beker met deksel met cherubijnen gevonden op n markt vraag me af waar het vandaan komt denk italie en of het antiek is dus de maker en ouderdom staat merk in WW en volgens mij made in italie

Dit soort bokalen is ons onbekend. Het is in ieder geval géén Nederlands product. Mogelijk inderdaad Italië. Zeker in ieder geval wél een replica/fantasie model uit 2e-3e kwart van de 20e eeuw.
Antieke tinnen schaal

Ik heb een tinnen schaal (diameter circa 35 cm, materiaaldikte circa 5 mm) gekregen met op de achterzijde een merkje met de letters L R met iets van een Franse lely ertussen en drie torens met kantelen eronder. Kunt u hier iets meer over vertellen?

De schotel is een 20e-eeuwse kopie naar een antieke schotel en gemaakt in België of Frankrijk.
tinnen bord

Geachte
Uit erfenis hebben we een tinnen bord met achteraan een merkteken.
Graag zouden we willen uit welke periode dit bord is vervaardigd
Met vriendelijke groeten

De tinnen schotel is een kopie uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Tinnen ketel

Welke periode moet ik denken? Wie is de maker?
Bedankt

Jair

Dit is eigenlijk een "pispot" die na het in onbruik raken daarvan veel gebruikt werden als bloempot. Gemaakt bij Meeuws in Den Haag zo rond 1900.
Tinnen kan

Kunt u ons vertellen wat dit is?
Met vriendelijke groet Minke

Dit is gewoon een vaas. Gemaakt bij de fa. Metawa in Tiel in 2e kwart van de vorige eeuw.
keurmerk en datering van tinstel

Geachte heer, mevrouw,
Gaarne zou ik meer willen weten over de datering en keurmerk van de thee- en koffiekan, suikerpotje en melkkan .
Op de onderzijde staat een uit als keurmerk van een uil en het cijfer 95.
Op de koffiekan staat nog de naam: Marinoni.
Het lukt mij niet om foto’s mee te sturen. Misschien kan u deze rechtstreeks mailen.
mvg
Geert-Jan Janett

Marinoni is een nog steeds bestaande Italiaanse tinfabriek. https://www.peltro.com/ Opgericht in 1959. Het getal 95 is de tinlegering die voor 95% uit tin bestaat. De rest is een "fabrieksgeheim".
tinmerk

Goedemorgen,
Bijgaand een tinmerk met de initialen W.A.S. Op de database van de TinVereniging zie ik een Groninger tinnegieter Wilhelmus Ansinck (1686-1742) met een roosmerk met deze initialen. De kroon verschilt echter op een enkel onderdeel en de A en het bovenste roosblad lijken enigszins te verschillen. Is het bijgaand merk toch van Wilhelmus Ansinck of van een andere (en zo ja welke) tinnegieter.
Zeer veel dank.

Het betreft inderdaad het merk van Wilhelmus Amsinck uit Groningen. In Dubbe Nederlandse Tinnegieters & Tinmerken staat dit merk afgebeeld onder nummer 1064-2. De fleur de lis in de kroon in uw merk is duidelijker dan in de tekening van het merk onder nummer 1064-2.
Tinnen kan

Kunt u mij ook iets meer vertellen over deze fraaie tinnen kan van 41 cm hoogte

Dit is een fantasie-replica van een gildekan. Deze kan is (zo te zien aan de helaas onscherpe foto van het merk) gemaak bij de Daalderop in Tiel. Aangezien er de initialen KMD (Koninklijke Metaalwarenfabriek Daalderop) op staan is deze kan van ná 1915 omdat Daalderop toen pas het predicaat "Koninklijk" kreeg. Deze versie van dit merk werd echter pas ná ±1950 gebruikt.
Tinnen schaal met deksel

Kunt u mij iets vertellen over deze schaal

Deze terrine is gemaakt in de eerste helft van de 20e eeuw en wel in België. Eigenlijk een kopie naar 18e-eeuws model.
Leidens Ontzet

Al langer geleden is op een veiling in Maastricht een tinnen bord geveild ter herinnering aan Leidens Ontzet in 1574. Het bord is gemaakt door de firma Rouppe van der Voort uit Den Bosch.
Hebt u nadere informatie over dit bord (ouderdom bijv.) en is er een mogelijkheid om het ergens te bemachtigen voor het archief van de 3 October Vereeniging in Leiden?
Dank van Rens Heruer,
archivaris

NB. Bijgaand beeld is niet van belang voor de vraag, maar invoer was onvermijdelijk.

Zonder foto van de schotel en het merk kunnen we geen antwoord geven. Informatie over het Leids ontzet zult u elders moeten gaan zoeken. Wij kunnen u alleen helpen met informatie over tin. De tingieterij Rouppe werd in 1843 opgericht, wellicht dat dit bord in 1874 gemaakt werd t.g.v. de 300e herdenking.
Tinnen schaaltje

Goedemiddag, ik heb een schaaltje van mijn oma geërft omdat ik er altijd snoepjes op kreeg, en ik denk dat het tin is. Ik vroeg mij af of u de merkjes herkent en mij kunt vertellen waar het vandaan komt. Mvg

Het merk aan de onderzijde is helaas te onduidelijk om er iets over te kunnen vertellen. Dit soort sierborden is in grote hoeveelheden in diverse Europese landen gemaakt.
Koffieset

Kan u mij wat vertellen over de herkomst van deze koffieset?
De grote stempel (0815 en de 4 symbolen) is bij alle drie de potjes hetzelfde . De stempel op de foto is van de suikerpot. Hier staat boven de grote stempel nog “wc” te lezen. Bij het melkkannetje is dit “15” en bij de koffiepot “W.F”. Ook staat bij de laatste nog het cijfer “4” onder de grote stempel.
Jammer dat iemand de bodems zo beschadigd heeft en volgens mij zaten er bij het melkkannetje en de suikerpot vroeger ook een dekseltje.
Alvast hartelijk dank!

Dit model theeservies is typisch Engels uit de 1e helft van de vorige eeuw. De merken zijn bij ons onbekend omdat het zéker géén Nederlandse merken zijn.
Theepot

Deze theepot/koffiepot is van mijn grootouders geweest. Zolang als ik mij kan herinneren heeft hij daar op de kast gestaan. Stempels staan er helaas niet op.
Wat ik wel kan vertellen is dat mijn grootouders vaak op vakantie gingen naar Indonesië. Geen idee of de pot daar vandaan komt, maar ik vond het het vermelden waard.
Kan u iets vertellen over de herkomst van deze theepot?

Alvast hartelijk dank.

Uw theepot is van een model dat vaak te vinden is in Azië.
Set tinnen bekers

De beker op de foto is er een van een set van 5 dezelfde.
Weet u iets over de herkomst van deze set?

Alvast hartelijk dank.

Uit welk land uw bekers komen is ons helaas onbekend, het met is zéker géén Nederlands merk. Het zijn wel duidelijk bekers uit de 2e helft van de vorige eeuw.
Bord

Dit bord heeft geen stempels op de onderkant, enkel een grote stempel bovenop.
Kan u iets meer vertellen over de herkomst van dit bord?

Alvast hartelijk dank.

Het merk op de bovenrand is een z.g. "eigenaarsmerk" wat aangeeft van wie dit bord (geweest) is. Zonder merk op de onderzijde kunnen wij helaas niet méér vertellen over herkomst/ouderdom.
Vaasje

Dit “vaasje” heb ik al jaren in mijn bezit. Ik heb nooit geweten wat het eigenlijk is. Er staat namelijk een gat in de bodem, dus het zal wel geen vaasje zijn.
Weet u hier iets meer over? Ook hoe oud het ongeveer zou zijn?

Alvast hartelijk dank.

Ook wij hebben geen idee waarom er een gat in de bodem van dit vaasje zit. Wellicht alleen bedoeld voor "droogbloemen"? De herkomst/leeftijd is ons onbekend.
Kruik

Kan u iets meer vertellen over de herkomst van deze kruik?
Misschien een domme vraag maar heeft dit een speciale naam? Je ziet deze kruiken wel vaker met die eikels boven het deksel.

Alvast hartelijk dank.

Uw "eikeltjeskan" is een replica die (waarschijnlijk) ergens in West-Europa gemaakt is in de 2e helft van de 20e eeuw. Het percentage geeft aan dat hij duidelijk alleen voor de "sier" gemaakt is want er zit 8% lood in.
Kandelaar

Ik ben op zoek naar een adres in de buurt waar ik een tinnen kandelaar zou kunnen inleveren/verkopen?

Op Marktplaats zijn wel kopers te vinden.
Tinnen soepterrine

Kan u mij iets meer vertellen over deze soepterrine?
Het bord wat eronder staat bevat identiek dezelfde stempels.
Alvast hartelijk dank!

Uw schaal is in de 2e helft 20e eeuw gemaakt door Justin Depondt uit Borgloon (B).
Merkteken

Ik heb een tabakspot waar onderop het keurmerk te zien is met het getal 1385.
Is het een jaartal, gehalte tin of waren de potten genummerd en is dit nr. 1385?
Ik hoor het graag. Vast bedankt.
Groet Wilma

1385 is een modelnummer. Deze tabakspot is gemaakt bij Kurz in Tiel in 3e kwart 20e eeuw.
Tinnen schaaltje

Is dit schaaltje echt uit 1779?

Helaas NEE, uw schaaltje is uit de 2e helft 20e eeuw.
tinnen schaal

Beste heer/mevrouw,
Kunt u inschatten wanneer deze schaal gemaakt is en weet u misschien ook waar? De schaal heeft een diameter van 34 cm. Op de achterzijde staan meerdere merktekens.
Bij voorbaat dank.
Hartelijke groeten,
A. van Baardewijk

Het 4-merk met de gekroonde X en met de initialen MVHB is bij ons wel bekend maar tot op heden weten wij nog niet van welke tinnegieter deze initialen zijn. Het enige dat wij aanvullend wél weten is dat dit een merk is van ná 1700.
tinnen scheerschaal

Geachte mw/meneer
In mijn bezit is gekomen deze scheerschaal
Graag zou ik willen weten waar deze vandaan komt, en hoe oud deze zal zijn.
Het gewicht is 1,775 kg.
Alvast bedankt voor de te nemen moeite.
Met vriendelijke groet: Joke Hoekema

Uw schaal is zeker een laat 20e eeuwse kopie. Aan de hand van het merk kunnen wij helaas niet zeggen in welk land die gemaakt is
Soepkom

Ik heb soepkom met merk kroon en 9696 wat is de maker en herkomst wil ik weten aub

Met een merk met alleen een kroontje is het helaas onmogelijk de maker vast te stellen. Maar aan de foto te zien is het vermoedelijk Italië of Portugal. De cijfers zijn niet 9696, maar 95%. Dat geeft in ieder geval aan dat uw soepkom gemaakt is in vermoedelijk 2e helft van de 20e eeuw.
Klepkan

Kunt u de maker identificeren van deze 18e eeuwse klepkan? Er lijkt P . I te staan in de kroon boven de roos. Zijn er ook boeken waar ik dit zou kunnen vinden?

Dank voor uw tijd.

De kan is gemaakt in Brussel en wel door Petrus-Josephus Stas. Geboren in Brussel op 17 juni 1760, meester in 1789 en werkzaam van 1789 tot 1829. Overleden in 1829. Het linker merk is het stadsmerk van Brussel - St. Michiel met de draak. het rechtermerk is de gekroonde roos met de gietersinitialen PI(S).
Tinnen theepot

Graag zou ik van u willen weten wat de oorsprong van de theepot is, uit welke periode deze afkomstig is en wat het merkteken betekent.
Ik dank u bij voorbaat.

Het is een Engelse - Sheffield - theepot gemaakt van het zgn. Britanniametaal: tin met een zeer hoog antimoongehalte. De leeftijd: einde 19e eeuw/begin 20e eeuw.
tin verzameling allerlei

Hallo, Wij hebben heel wat tin in ons huis staan en vragen ons af of dit waarde heeft en waar we dit te koop kunnen aanbieden?

Dit is geen commerciele site en wij doen niet aan waardebepalingen via internet. Via Marktplaats kunt u wellicht een koper vinden.
Thee pot

Hallo
Bij het opruimen vonden we deze theepot ik denk uit 1906. Weet u wat het nummer 6 betekend .
Ik zie er heel veel op het net maar niet deze

1906 Is in dit geval geen jaartal, maar een modelnummer. De datering is toevallig wél van ongeveer dat zelfde jaar. Het cijfer 6 geeft de grootte aan want dit model was in enkele maten te leveren.
Maatbeker

Deze maatbeker van A. Reynders (Delft) heeft een inhoud van een halve deciliter. Kunt u zeggen, hoe oud het bekertje bij benadering is?

Het ijkmerk met de G (helemaal links op de foto) is van 1896. Vóór de K staan er waarschijnlijk nog wel een paar en dan kunt u gewoon per letter per jaar terugtellen. De R (helemaal rechts) is van 1908.
tinnen schaaltje

kunt u iets zeggen over de herkomst van dit schaaltje, de tekens die erop staan en het gebruik?

bij voorbaat dank,
Frank Timmers

Uw schaaltje is een replica van een "brandewijnkom". Gemaakt tussen 1948 en 1988 bij de fa. Foca uit Oosterbeek.
Tinnen maatbeker Double decilitre

Ik heb een maatbeker met gravering JD en 98 denk ik. Op de voorzijde staat nog double decilitre.

Waarschijnlijk niet heel oud maar ik had graag geweten van wanneer of waar. Aan de patine te zien bodemvondst?

Uw maatbeker is gemaakt door Jean Dubrucq uit Brussel. Voor meer informatie kunt u zich beter wenden tot onze vlaamse zustervereniging. http://www.vlaamsetinvereniging.be/
Schaaltje

Voor een euro dit schaaltje gekocht bij de kringloop, ben benieuwd of dit antiek is en de waarde.

Uw schaaltje is een 20e eeuwse fantasie brandewijnkom.
Datering

Kan komt van de Zinn Galerie Residenz.
Ben benieuwd wat merkteken vrijgeeft.

Voor een datering met Duitse merken zou zich beter kunnen wenden tot onze Duitse zustervereniging. zinnmarken.de
Schenkan van Kurz

Wat zegt het kleine merkteken bij de rand.

Dank voor de antwoorden

Kurz was lid van de European Pewter Union met lidnummer 405
Tinnen? lepel

Graag zou ik wat meer informatie vinden over deze lepel. Is deze wel van tin? En hoe oud ongeveer?

De lepel is 100% authentiek met een prachtig goudpatina. Zeer 17e eeuw, mogelijk zelfs einde 16e eeuw.
eikeltjes kan

Ben benieuwd naar gieter en datering.
Kan is slecht afgewerkt

Deze kan is niet gemaakt van tin maar van een legering met de naam ZAMAC. Het grootste bestanddeel is zink. Gemaakt in Italië zo rond de 60-er jaren van de vorige eeuw.
Tinnen schaal

Wij hebben uit een nalatenschap deze schaal gekregen. Kunt u de waarde hiervan ongeveer aangeven. Dank je wel.

Via deze site worden nooit waardebepalingen gedaan.
Van welke gieterij is dit tinmerk?

Van welke gieterij is dit tinmerk?

Dit is een merk van tingieterij 't Oude Ambacht uit Alphen aan de Maas. Deze tingieterij is opgericht in 1988 en bestaat nog steeds.
Van welke gieterij is dit merkteken

Van welke gieterij is dit merkteken?

Dit 4-merk op dit inktstelletje is van Johann Eberhardt Ronstadt uit Amsterdam. Hij werkte van 1832 ca. - 1858 ca.
Wandbord/schaal

Dag kunt u mij iets meer vertellen over deze schaal c.q. wandbord. Met name over het keurmerk? Dank en groet Klaas

Uit het onduidelijke merk zonder initialen maken wij op dat het een 2e helft 20e eeuwse schaal is met een realtief hoog loodgehalte. Duidelijk alleen voor de sier gemaakt.
Datering van Blaker

Indien mogelijk datering van de Blaker.
Ingeslagen merk is MTA of MTH, met boven de T een figuurtje.
Gehalte 95%
Alvast dank.

Deze blaker is gemaakt in Italië bij de fa. Marinoni. ( peltro.com ) Dit bedrijf bestaat sinds ongeveer 1970.
Tinnen pot: van welke gieterij is dit merkteken?

Kunt u mij vertellen van welke gieterij dit merkteken afkomstig is.
Het merkteken staat op de onderzijde van een tinnen pot.

Dit merk is van Johannes Meeuws (IM) uit Den Haag. De letter F betekent "Fijntin" wat staat voor een legering van 94% tin en 6% lood.
Tinnen servies

Ik ben benieuwd naar wat meer info over dit tinnen servieskast, zoals welk bedrijf het heeft gemaakt en welk jaartal het ongeveer kan zijn

Dit theeservies is gemaakt bij de Zeister Tin Industrie (ZTI) die bestaan heeft van 1932 tot 1964. Vermoedelijk, maar niet zéker, is dit van nèt voor de tweede wereldoorlog.
Van welke gieterij is dit merkteken?

Kunt u mij vertellen van welke gieterij dit merkteken is?
Het merkteken bevindt zich op de achterzijde van een tinnen bord.

Helaas is dit merk te ver versleten om er iets over te kunnen vertellen. Zéker is in ieder geval dat het geen Nederlands merk is.
Tinnen bierpul

Beste lezer,

Mijn opa wil graag iets meer weten over dit kannetje.
Op de bovenkant van de deksel staat: winnaar nationale biertap wedstrijden. Aangeboden door de Amstel brouwerij n.v.
Op de binnenkant van de deksel staat: Ave maria gratia plena.

Groetjes,
Jonathan

Dit kannetje is gemaakt tussen 1948 en 1988 bij de fa. Foca in Oosterbeek.
Tinnen lepel windmolen

Beste,

Sindskort zijn wij in bezit van deze lepels. Wij zijn erg benieuwd door wie ze zijn gemaakt en waar ze vandaan komen. Daarnaast horen wij graag uit welk jaar ze komen en met welk doel ze werden gemaakt.

Met vriendelijke groet

Het zijn lepels die louter en alleen voor de sier gemaakt zijn. Soms in een rekje met 6 stuks gepresenteerd. Ze hebben weliswaar enige leeftijd - 2e/3 kwart 20e eeuw - maar zijn niet antiek. Zij werden vaak in souvenierwinkels verkocht. Ze zijn in Nederland gemaakt.
Tinnen theepot

Uit welke periode stamt dit en is het inderdaad een theepot.

deze Engelse theepot is waarschijnlijk gemaakt in Sheffield en wel in de tweede helft van de 19e eeuw.
Tinnen schaal

Kunt u de herkomst van deze schaal bepalen met een St Sebastiaan aan de voorkant en een roos met mogelijk een engel aan de achterkant?

Het Sebasstiaanmerk is een gildeteken. verfder verwijzen wij u naar onze zustervereniging de Vlaamse Tinvereniging: secretariaat@vlaamsetinvereniging.be Het lijkt osn namelijk een Vlaamse schotel, mogelijk Noord-Frans.
Tinnen potje

Nog wat extra foto’s

Met vriendelijke groet Liekele

Mogelijk een tabakspotje, waarvan het binnendekseltje zorgt dat de tabak minder snel uitdroogt. In ieder geval Engels en 19e eeuw.
Schild

Mogelijk kunnen jullie aangeven wat dit voor voorwerp is en waar het voor gediend en uit welke periode het komt.

Alvast bedankt voor de terugkoppeling
Met vriendelijke groet,

liekele kuipers

Het lijkt een dakbedekkers-loodje.
Potje met deksel

Mogelijk kunnen jullie aangeven waar dit potje voor gediend heeft en van wie het tinmerk is
Hoogte 6 cm diameter bodem 8 cm , diameter deksel 9 cm

Alvast bedankt

Met vriendelijke groet Liekele

Het is een boterdoos uit de 19e eeuw. De foto van het merk is dusdanig klein, dat wij er niets uit kunnen halen. In het vervolg een grote foto van het merk - de merken.
Kop en schotel

Zijn deze kop en schoteltjes gebruiksvoorwerpen of speelgoed en herkennen jullie het tinmerk.
Diameter schotel 8 cm hoogte kopje 4 cm

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet Liekele Kuipers

Het merk is van de Amsterdamse tinnegieter Johann Eberhardt Ronstadt, werkzaam van omstreeks 1832 tot omstreeks 1858.
Drinkflesje

Graag datering van dit flesje en herkennen jullie het tinmerk ook. Hoogte 12, 5cm breedte 11 cm.

Alvast weer bedankt voor de terugkoppeling.

Met vriendelijke groet Liekele Kuipers

De merken zijn te verslten om er een tinnegieter aan te verbinden. Overigens moeten wij opmerken dat deze rubriek niet bedoeld is om een hele tinboedel te laten beoordelen. Enkele vragen is ok, maar meer dan 10 is wel erg veel.
Borden

Kunnen jullie achterhalen wie de tingieters zijn geweest van deze borden, Vermoed zelf dat ze Frans zijn.

Bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet
Liekele Kuipers

Het merk duidt op een productie uit de 19e eeuw. We kunnen er geen tinnegieter aan verbinden.