Vraag en antwoord

Vraag
Foto 1
Foto 2
Antwoord
Bord, onbekend merk

Bord heel lang in ons bezit maar kan het (versleten) merk niet traceren

Helaas is de foto van het merk te onscherp om er iets van te kunnen zeggen. Graag ook een foto van het borrd zelf.
Servies

Is dit servies van tin gemaakt en is het waardevol?
Groet Arie Brands

Dit servies is van z.g. "Britannia-metaal" (een tin-legering) en dan vernikkeld. Waardebepalingen worden nooit via deze site geaan.
Tinnen schaal

Kunt u iets vertellen over herkomst en leeftijd van de schaal?
Alvast bedankt!

Het is een Duitse schotel uit eind 18e of 19e eeuw.
Tinnen bord

Dit bord is ooit gekocht bij een antiekwinkel.
Diameter 28 cm. Achterop staat RDI en bij het fotograferen zag ik dat er nog 29 bovenstaat.
Heeft u enig idee waar het vandaan komt en of het echt oud is ?
Bij voorbaat heel hartelijk dank.

Dit merk is bij ons helaas niet bekend. Het is mogelijk een Duitse schotel uit de 19e eeuw.
Afkomst beeldje

Dag, is er iets te vertellen over dit beeldje naast get tin gehalte van 92 %, over de afkomst en maker? dank en groet Klaas

Uw sier-beeldje is er een uit een hele grote serie "ambachten". Die beeldjes waren erg populair in het 3e kwart van de vorige eeuw. Er zijn diverse tinnegieterijen geweest die dit soort fantasie-beeldjes in grote aantallen gemaakt hebben. Deze is gemaakt bij de fa. Rio in Tiel.
Tinnen lepel, duitse afkomst?

Kunt u mij wat meer vertellen over de afbeelding op de lepel en wanneer deze zijn gemaakt. Het lijkt op een bruiloft lepel..
En wat houdt dat vlechtwerk in?

Uw lepels zijn fantasielepels die in de vijftiger/zestiger jaren van de vorige eeuw gemaakt zijn bij de fa. Kurz in Tiel. Er zit geen speciale symboliek in het vlechtwerk anders dan de fantasie van de maker.
Tinnen schrijfset met onderbord met een Viermerk

Graag zou ik willen weten hoe oud deze schrijfset is, 2 uitneembare glazen potjes, 1 inktpot en 1 zandstrooier met daartussen plek voor schrijfveren of pennen. Er staat een Viermerk onder op de schaal, ik denk dat het tin van 1e kwaliteit is (98% tin en 2% lood)
In het linker schildje staat het meesterteken nog net zichtbaar een letter C, het tweede schildje heeft een gevleugeld mannetje met iets in z’n hand, dan de leeuw en een stadswapen. Ik ben benieuwd naar ouderdom en herkomst en de maker

In het 1e schild staan de initialen ARD. De maker is Abraham Reijnders (1781-1832) uit Delft. Maar zo vanaf de foto te zien zou he best een 20e eeuwse replica kunnen zijn!
Tinnen schaal

Kunnen jullie mij vertellen hoe oud die is en afkomst?
Bvd bert

Dde merken geven overduidelijk aan dat dit een 20e eeuws product is. Herkomst helaas onbekend.
Blaker (merk in schotel)

Hallo, nog een blaker
Kunt u iets zeggen over, afkomst leeftijd en maker van deze blaker? (De merkje staan aan de binnenzijde naast het hengsel)

Helaas is dit merk bij ons onbekend.
Tinnen Blaker

Goedemorgen,
kunt u iets zeggen over de afkpms, ouderdom en merkjes op deze blaker, m.v.g. Klaas van Sijk

Uw blaker is tussen 1948 en 1998 gemaakt bij de fa. Foca uit Oosterbeek.
Hoe oud is dit thee setje?

Hoe oud is dit thee setje? Ik heb het van mijn moeder geërfd maar ik weet niet hoe zij eraan gekomen is. Wel dat zij het in 1991 heeft laten opknappen en toen het tinnen onderbord erbij gekocht heeft.

Zoals u kunt zien is dit gemaakt bij de fa. Rio in Tiel. Vermoedelijk in de zestiger jaren van de vorige eeuw.
Kandelaar

Ik zou graag weten hoe oud deze kandelaar is en waar hij vandaan komt en periode geen stempels 21 cm hoog +- en 9 cm breed dank u

Het is waarschijnlijk een Duitse kandelaar die in de 18e eeuw veelvuldig voorkomt en in de kerk werd gebruikt . Met alleen de foto als leidraad kunnen we niet zeggen of het een originele kandelaar is. Daarvoor zouden de kandelaar in handen moeten hebben.
3de doosje

Het 3de tinnen doosje.
Zie tekst en de vraag bij het 1ste doosje.
Dank u wel voor uw inzet!
Ik ben zooooo benieuwd.

Deze replica's van antieke dokterskoffertjes zijn gemaakt bij Jan van Woudenberg in Utrecht. Ze zijn destijds (± 1965) als relatiegeschenk van de fa. Glaxo voor geneesmiddel Zantac aan huisartsen gegeven. Het was een serie van 8 stuks.
2 de tinnen doosje

Dit is het 2de doosje van de 3.
Zie tekst/ vraag bij het eerste doosje

Deze replica's van antieke dokterskoffertjes zijn gemaakt bij Jan van Woudenberg in Utrecht. Ze zijn destijds (± 1965) als relatiegeschenk van de fa. Glaxo voor geneesmiddel Zantac aan huisartsen gegeven. Het was een serie van 8 stuks.
Tinnen doosje 95% tin

Goedemiddag,
Fantastisch dat ik op deze manier vragen mag stellen.
Ik kocht dit doosje met 2 andere bij een kringloop.
€7,95 per stuk.
Ik vind ze simpelweg heeeeeel mooi.
Kunt u mij meer vertellen over de dichte doosjes? Op de achterkant staat een ovaal kransje in met een engeltje en een trompet. En de tekst 95% tin.

Deze replica's van antieke dokterskoffertjes zijn gemaakt bij Jan van Woudenberg in Utrecht. Ze zijn destijds (± 1965) als relatiegeschenk van de fa. Glaxo voor geneesmiddel Zantac aan huisartsen gegeven. Het was een serie van 8 stuks.
ouderdom en herkomst van het voorwerp

Hoi,
Bij het opruimen van de zolder ben ik een Duitsr Gebäksdose tegengekomen.
met erboven op het jaartal 1795 gegraveerd. Ik heb alleen het merkteken gefotografeerd
en helaas niet het hele voorwerp. Kunt u me zeggen of dit origineel is.
Alvast bedankt

Het merk geeft aan dat dit gemaakt is in de 2e helft van de vorige eeuw. Geïmporteerd door tingieterij "het oude ambacht" in Alphen a/d Maas. Het jaartal is dus zéker misleidend.
Herkomst tinnen potje onbekend

Goedendag,
Kunt u mij misschien vertellen:
1. Door wie is dit gemaakt?
2. Datering?
3. Bestaat potje uit 100% tin?
Dank
Met vriendelijke groeten,
Edwin

Uw suikerpotje met deksel is begin vijftiger jaren gemaakt bij de Koninklijke Metaalwarenfabriek Daalderop (KMD) in Tiel en maakte deel uit van een meerdelig theeservies. De legering is ± 98% tin.
lepel

Op de jaarvergadering van onze heemkundekring kwam iemand met deze lepel aanzetten. Lijkt tin te zijn. 146 gram, 22 centimeter. De afbeelding in de lepel is wellicht Indonesisch of Aziatisch. Is het vintage of antiek?

Zo vanaf de foto is het nauwelijks mogelijk om te zien of deze lepel van tin gemaakt is. Het model van de lepel is ons onbekend. Lepels met een reliëf afbeelding in de bak zijn eigenlijk altijd wél voor de sier gemaakt.
Olielamp

Is er van deze olielamp iets te zegge qua afkomst en ouderdom? ik kan slechts 1 merkje vinden

Het merk is ons wel bekend, maar wie de maker was is tot op heden (nog) niet bekend. Het merk geeft in ieder geval aan dat het een 20e eeuws produkt is met een relatief hoog lood gehalte.
Tinnen schaal

Uit erfenis heb ik een tinnen schaal op voet. Met merkjes.
Kunt u mij hierover iets vertellen.
Bedankt!

Het 4-merk geeft in ieder geval aan dat dit een 20e eeuws produkt is. Helaas is op de foto het 4e merk niet leesbaar zodat we er geen tinnegieter aan kunnen verbinden. Herkomst en datering zijn dus helaas niet mogelijk.
Schaal

Uit erfenis heb ik een tinnen schaal, diameter bijna 40 cm.
Op de achterkant staan merkjes en initialen. Kunt u mij hierover iets vertellen.
Bedankt!

De foto's zijn helaas te onduidelijk (onscherp) om er iets over te kunnen vertellen.
schaal met deksel

Waar en wanneer is deze schaal gemaakt? Werd deze schaal gemaakt om eten op te dienen?

Het merk met de gekroonde hamer en de initialen is bij ons helaas onbekend. Ook hebben wij geïnformeerd bij onze zustervereniging in Vlaanderen maar ook daar is het onbekend. Voorlopig tasten wij dus (nog) in het duister wat de afkomst en de maker betreft. Datering is zo vanaf een foto eigenlijk onmogelijk. Uw schaal is in ieder geval wél een opdienschaal voor op tafel.
Tinnen bord

Hallo. Ik heb deze bord gevonden een tijdje terug maar zal willen weten hoe oud he is en over de tinmerken. Denk het is Engels wegen de London en vreemde merk tekens.
Ik heb alleen twee foto’s gestuurd , de achter kant van de bord en de merken. Dus niet de voorkant.

Afgaand van de afbeeldingen zou uw bord inderdaad waarschijnlijk afkomstig kunnen zijn uit Engeland. Het merk is in ieder geval zéker géén Nederlands merk. Datering is zo vanaf de foto haast onmogelijk, maar uw bord ziet er authentiek uit. Misschien zou u eens contact op kunnen nemen met onze zustervereniging in Engeland The Pewter Society.
Tinnen kandelaar

Ik heb 25 jaren geleden een tinnen kandelaar gekregen van een vriend. Die heb ik op zolder bewaard, maar helaas is een arm afgebroken. Kunt u mij iets meer vertellen over deze kandelaar aan de hand van de tekens?

Uw kandelaar is tussen 1948 en 1990 gemaakt bij de fa. Foca uit Oosterbeek.
Tinmerk

Kunt u mij vertellen wie de maker was van deze sureen en uit welke periode het komt?

Dit is een Belgisch - vals - tinmerk dat gebruikt is tussen 1900 en 1950. Uw terrine is een kopie naar antiek voorbeeld.
Tinnen champagne cooler

Ik heb in Reims Frankrijk een Tinnen Champagne cooler gekocht, ik heb al gevonden dat hij zeldzaam is, maar zou graag meet weten over het tinmerk, waar hij gemaakt is en hoe oud.

Dit franse merk is ons onbekend en dus kunnen wij u er helaas niets over vertellen. Behalve dan dat tin prima isolerende eigenschappen heeft en uw champagne dus ook langer koel blijft.
Tinnen bekers met verschillende merken

Kunt u aangeven welke type bekers dit zijn en uit welke periode deze bekers stammen?

Beide bekers zijn "tafelbekers" voor wijn of bier tijdens de maaltijd. Beide van midden 20e eeuw.
2 bekers van verschillende afmeting en met verschillende merken

Dit is de tweede serie van mijn bekers. Dit type is kleiner en anders vorm gegeven. Waarvoor hebben deze bekers gediend en kunt u aangeven uit welke periode deze bekers stammen?

Het bekertje van Meeuws uit Den Haag is niet nauwkeuriger te dateren dan "20e eeuws", maar het ander merk is van Hans Klein uit Den Haag die werkzaam was tussen 1963 en 1982. Beide bekertjes waren z.g. "tafelbekers" voor wijn of water bij de maaltijd. Voor bier zijn ze te klein, voor jenever te groot!
Denarius Tielse Tindagen 1996

Ik heb een munt, die uitgegeven is tijdens de Tielse Tindagen in 1996. In een oplage van 1000 stuks. Heeft iemand hier interesse in?

Deze vraag & antwoord rubriek bemiddelt niet tussen verkoper en koper. Probeert u het eens via Marktplaats of een lokaal veilinghuis.
Tinnen klepkan

Kunt u de maker van deze 18e eeuw kan identificeren?

Dit model is typisch voor Luik. Helaas is het merk te versleten om er een tinnegieter aan te verbinden. De kan is waarschijnlijk gemaakt in het laatste kwart van de 18e eeuw/1e kwart 19e eeuw.
Olielamp/merk

Goedemiddag,
Ik kan het merkje op deze olielamp helaas niet duidelijker krijgen maar em denk aan een kroontje, kunnen jullie hier nog iets meer over zeggen. Verder kan ik geen merken vinden, Dank en groet. Klaas van Dijk

Het merk is inderdaad té onduidelijk om er een tinnegieter aan te kunnen verbinden. Maar zo te zien vanaf de foto lijkt het ons (voorlopig) een 20e eeuwse replica.
tinmerk en soort kan

In het bijgaand kannetje staat een merk IR met vier leeuwen en waterstroom. In het compendium op de tinmerken zie ik bij Dordrecht onder nr 3429 een merk dat een onbekende gieter rond 1700 met deze initialen vermeld. Is wellicht inmiddels bekend wie de gieter is? Is het kannetje (10 cm hoog en diameter buik 8,5 cm) een wijnkannetje geweest of had het een ander doel? Het heeft ijkmerken.

Zeer veel dank.
Nico

Helaas, de Dordrechtese meester met de initialen IR is ons nog steeds onbekend wat de naam betreft. Méér dan "na 1700" kunnen wij er nog steeds niet over zeggen.
Welk merk en welke periode

Goedenavond, ik heb een vraag over dit set
Onlangs is een dierbaar familie lid overleden en die had dit set in huis.
Het is voor zover we weten Tin.
In de lange slanke ” koffiekan’ staat het merkje het meest links.
Op het resterende set staat het merk het meest rechts ( het merk met het paard en de kroon)
We kunnen niet vinden van welk merk of land het is. Het is een doolhof op Internet om er achter te komen helaas.
We hopen dat u ons wat meer duidelijkheid kunt geven.
Alvast hartelijk dank

Met vriendelijke groet Ingrid van der Laan

Het merk met het paard is bij ons bekend van een Italiaanse tinnegieterij. De vermelding van het percentage geeft in ieder geval aan dat het een 20e eeuwse kan is. Het andere merk is van de nederlandse Dravo fabriek. Die heeft eerst in Bunnik en later in Tiel bestaan van ± 1964 tot ± 1994.
Flessenhouder merktekens

Ik ben erg benieuwd in welke tijd deze flessenhouder gemaakt is en wat de merktekens betekenen. Aan de onderkant staat in het zwart geschreven: ‘P.J. Leijenaar’ met een ingegraveerde letter ‘L’.

Uw flessenhouder is een 20e eeuws product. De getallen 92/95 geven aan dat er tussen de 92 en 95% tin in de legering zit. De merken zijn ons onbekend. Uw flessenhouder is misschien wel in Nederland geïmporteerd en verkocht, maar zéker niet in Nederland gemaakt. De naam zal wellicht iets te maken hebben met de vorige eigenaar.
Stempel van Tinnen Asbak

Ik zou graag alle informatie van deze Tinnen Asbak met Eekhoorn. Ik heb er al 1 gezien maar met een andere stempel.
Waarschijnlijk Nederlands Fabricaat ?
Jaar ?
Stempel Elfje ?
1 Letter V
1 Letter M

Deze asbak is gemaakt in de vijftiger jaren van de vorige eeuw door de fa. Tollenaar uit Amsterdam. De initialen IVM staan voor Justus van Maurik uit Utrecht, een bedrijf dat rond 1900 overgenomen is door Tollenaar. Asbakken zijn trouwens een typisch 20e eeuws product, vóór die tijd bestonden er überhaupt geen asbakken.
Wat voor soort bord is dit

Ik heb 5 tinnen bordjes al heel lang in mijn bezit. Ben erg benieuwd waar deze vandaan komen en wat bijv. de letters MSM betekenen. Ik denk dat het hier engeltjes tin betreft.

De initiale MSM zijn waarschijnlijk "eigenaarsinitialen" die dus aangeven wie de eigenaar van deze borden is geweest. De merken aan de onderzijde zijn bij ons helaas onbekend. Misschien kunt u de vraag nog een keer stellen bij onze zuster-vereniging de Vlaamse Tin Vereniging.
Datering Tinnen bord

Ik heb onlangs dit bord gekocht. Het is voorzien van een merk. Kunt de tijdsperiode waarin dit bord gemaakt is dateren?

Met alleen een roos zonder initialen worden wij altijd erg wantrouwend. De herkomst en de datering zijn dan eigenlijk niet vast te stellen. Maar vrijwel zeker is dit dan een bord uit 2e helft 20e eeuw.
Tinnen karaf

Wie heeft deze karaf gemaakt en uit welke periode dateerde deze?

Dit merk is ons helaas onbekend, het is in ieder geval géén Nederlands merk. En daarmee wordt de datering ook een stuk moeilijker, maar het zal mogelijk van nèt voor 1940 zijn.
Tinnen klepkan

kunt u mij iets vertellen over deze klepkan. herkomst en leeftijd bij benadering .

M vr .gr J. Scheffer

Uw kan is gemaakt bij Borgsteijn in Zeist in de jaren 1960-1970.
Beker/glas

Wie kent aan de hand van foto de oorsprong van dit glas

Zo te zien is dit glas met tinnen voet vermoedelijk gemaakt in Italië. Het merk (en dus de maker) is bij ons onbekend. De vermelding 95 geeft het percentage tin in de legering aan. Zéker is wél dat dit gemaakt is 4e kwart 20e eeuw.
Rembrandt kan

Een additionele vraag over de Rembrandt kan door wat nader onderzoek.
Op de zijkant boven aan de rand is (met moeite) geldren te lezen met volgens mij het Pruisische wapen. Betekent dit dat het als Duitse kan moet worden gezien of Nederlandsche, gegeven Geldern’s unieke historische binding met Nederland. En kunt u nog ingaan op een eerdere foto met Rembrandt kan met precies dezelfde initialen. Komt dit vaker voor?wat kunt u hier over zeggen?

Het is altijd mogelijk dat de Rembrandtkan in nederland - ongemerkt - is gekocht door een Duitse tinnegieter met winkel. Hij heeft dan zijn eigen merk erop gezet en in Duitsland verkocht, waardoor hij ook in Duitsland geijkt is. En inderdaad soms vinden we tinnen objecten van een en dezelfde tinnegieter.
Kan met bekers

Hallo,
Ook dit stuk is afkomstig uit een erfenis.
Kan u ons meer vertellen?
Groet C. Admiraal

Dit drinkstel is in Zwitserland gemaakt in de 50/60er jaren.
Kleur

Dit thee of koffiepotje is zo licht van kleur.
Kunt u me vertellen hoe dat komt? Is dat de samenstelling of is het teveel gepoetst?
En wat zegt het merkteken over herkomst en jaar?
Dank u!

Uw vernikkelde theepot uit ongeveer de dertiger jaren is inderdaad iets teveel gepoetst zodat het nikkel laagje niet meer overal even dik is. Het getal 1680 is een modelnummer en geen jaartal.
Maatkannen

Hallo,
Uit een nalatenschap hebben wij deze maatkannen gekregen. Kan u ons er meer over vertellen?
Alvast bedankt,
C. Admiraal

Uw maatkannen zijn replica's. Ze zijn in grote aantallen in de 60/70er jaren in Italië gemaakt en in Nederland verkocht. Bovendien zijn ze niet van tin maar van ZAMAC. Dat is een legering die voor het grootste deel uit zink bestaat.
G.F.A. Ronde

Geachte

Ik ben in het bezit van een tinnen doos (sigarettendoos) 13(l) x 4,7 (H) x 7,1 cm (B).
Ik weet alleen dat G.F.A.Ronde in Schiedam werkte. Hij had een atelier/werkplaats van 1931 tot 1944.
Kunt u mij informatie geven over zijn opleiding of biografische gegevens.
In afwachting
MvG
Hans Uijtdewilligen
06-242 548 68

Gerard Ronde is ons wel bekend, maar helaas zijn bij ons niet méér gegevens over hem bekend dan die u al zelf noemde. Hij is vooral bekend met zijn "versieringen" met de "driehoek van reuleaux". (zie Wikipedia)
4 leeuwen in schild en initialen

4 leeuwen in een schild met initialen. Is dit voor iemand herkenbaar?

Dit is het stadswapen van Rotterdam. De letter K staat voor "kleine keur", dat is een kwaliteits-aanduiding. De initialen IV en daarna nog een letter geven aan dan het waarschijnlijk een R is en dan is het het merk van Johannes van Rees (1734-1794).
Banka theedoos

Ik heb theedoos van banka maar hij kan dicht zodat je denkt dat er geen opening is zijn er hier veel van? Grtjs marit

Uw theebus is zéker niet zeldzaam. Van dit soort stukjes vakwerk zijn er véél gemaakt en ook véél als souvenier door ambtenaren en/of militairen mee naar Nederland genomen.
Op zoek naar naam

Ik ben op zoek naar informatie over deze ontwerper. Wie weet hoe deze man/vrouw (precies) heet?
Ik dacht zelf F. Corteis maar daar krijg ik geen info over

Helaas, de naam van de ontwerper is ons onbekend. Deze manier van "signeren" komt veel voor bij tinnen artikelen uit Frankrijk.
Theeservies

Ik heb een tinnen thee setje, het is gemerkt Tiel CK Holland, kunt u mij hier iets meer over vertellen.

Dit theeservies is in de vijftiger jaren gemaakt door de fa. Kurz. in Tiel. Het model is een "replica" van het originele model dat ontworpen was door C. v.d. Hoef voor de beroemde Gerofabrieken in Zeist.
Rembrandtkan

Heeft u meer informatie over datering, tin merk en meester?
Op eerdere foto/vraag (tab 7) in deze rubriek zag ik precies dezelfde meester en initialen maar niet veel duidelijkheid kon worden gegeven.
Dank!

De ze Rembrandtkan is waarschijnlijk in het grensgebied bij Arnhem/Nijmegen gemaakt en wel in de 18e eeuw.
Tinnen schaal met grepen

Ik ben erg benieuwd naar de herkomst, de leeftijd en waarvoor deze schaal gebruikt zou kunnen zijn. Kunt u mij verder helpen?

Het merk is helaas té algemeen om er een herkomst/maker aan te kunnen verbinden. Duidelijk wél dat het een schaal uit de 20e eeuw is. Hoewel het model duidelijk geïnspireerd is op een z.g. "aardappelschotel" is deze niet specifiek voor één gebruiksdoel gemaakt.
Merkteken

Weet u wie onderstaand setje heeft geproduceerd, of waar het vandaan komt?
Vriendelijke groet,
Ingrid van Gelder

Het merk is ons onbekend. Zo te zien zou het een Duits product kunnen zijn. Duidelijk wél 2e helft 20e eeuw.
Vijzel & stamper?

Geachte heer / mevrouw,
Deze tinnen? Vijzel en stamper komt bij mijn ouders vandaag en ik vroeg mij af of u enige informatie heeft over leeftijd en maker of herkomst?
Alvast dank!
Arjan

Uw replica van een vijzeltje is in de 50-60 jaren gemaakt door de Tinkoepel in Zaandam.
Tinnen maat

Ik zou graag willen weten hoe oud deze maat is, wie de maker is en waar hij gemaakt is?

Deze maatbeker is gemaakt door Florent Kairis (FK) uit Luik (B). Zijn tinnegieterij was aktief tussen 1875 en 1900.
Kwispedoor onbekende markering

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van een wat onooglijk klein vaasje dat volgens mij van tin is gemaakt. Ik denk dat het een kwispedoor is, maar de enige aanwijzing om tot nadere inzichten te komen is het woord Duke dat samen met een kroontje op de onderzijde is aangebracht. Heeft u enig idee wat het is, en (door) wie en waar het gemaakt is?

Dit merk is ons onbekend en dus kunnen wij u helaas niet verder helpen.
Tijdsperiode keurmerken Meeuws

Goedemiddag,

Recent ontving ik deze schaal van een familielid.
Doorsnede (max.): 23,5 cm
Hoogte: 3,5 cm
Dankzij uw database weet ik inmiddels dat de schaal is gemaakt door Meeuws.
Begrijp ik de informatie daar goed en zijn deze 4 keuren gebruikt van 1826 tot 1958 ?
Is aan de hand van het ontwerp nog een wat specifiekere tijdsperiode aan te geven ?
Had deze schaal ook nog een speciale functie of is het een gewone huis-tuin-keukenschaal ?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Vriendelijke groeten,

Belem

Deze schaal had geen specifiek gebruiksdoel en het merk is helaas niet beter te dateren
Naam tingieter en Delft?

Geachte,

Is dit een stadswapen van Delft? En is het de letter CT of GT, maar ik kan hierover niets terug vinden en daarom wil ik u vragen met uw expertise, of u mij kunt helpen

De "link" met Delft ontgaat ons. Een gekroonde ross is veel voorkomend maar helaas zijn de initialen daarin niet leesbaar. De merken zijn bij ons onbekend.
Tinnen kalebasvorm vaasje

Graag informatie over de signatuur onder dit tinnen vaasje in kalebasvorm van 13 cm hoog. Signatuur is gegraveerd aan de onderkant van de vaas. Leeftijd en herkomst vaasje.

De signatuur is ons onbekend, waarschijnlijk gemaakt in Frankrijk zo rond 1920.
Tinnen lepel

Deze tinnen lepel heeft als merkteken K&R met daaronder een ster. Ik vermoed dat het 19e eeuws is, maar zou graag willen weten van welke tingieter.
Museum De Lakenhal heeft een paplepel met hetzelfde merkteken in de collectie.

Dit soort lepels komen voornamelijk uit Frankrijk en zijn veelal gemaakt zo rond de vorige eeuwwisseling (zo rond 1900 dus). Meestal zijn ze niet van tin, maar van een vertind ander metaal.
Tinnen pannetjes

Weet iemand uit welke tijd deze (sier)pannetjes komen? Het lijkt op oud tin. Er staat onderop 92% tin en de termen tin en etain.

Het merk is ons helaas onbekend maar het is zéker géén Nederlands merk. Uw pannetjes zijn gemaakt in de 20e eeuw. Een nadere datering is voor ons helaas onmogelijk maar het lijkt ons 2e helft 20e eeuw.
Tinnen pot op drie poten

Ik zou graag willen weten wat dit voor voorwerp is. Het lijkt oud tin, maar er staat geen merk in.

Uw vaas lijkt, gezien het "laswerk" aan de onderkant eerder gemaakt van vertind ijzer dan op tin.
Tinnen lepel

Lepel gevonden in het land

De lepel is mogelijk 19e eeuw, maar kan ook nog begin 20e eeuw zijn. Het merk maakt dit duidelijk.
Gevonden tinnen lepel

Goedemiddag,
Vanmiddag heeft mijn zoontje met de metaaldetector een gedeelte van een oude tinnen lepel gevonden.
Via de metaaldetector site is ons verteld dat het waarschijnlijk een 17e eeuwse lepel en werd ons gewezen op de mogelijke aanwezigheid van een merkteken.
Dit hebben wij gevonden en nu vragen wij ons af of het nog te achterhalen is bij welke tingieter dit geweest is.

Met vriendelijke groet,
Sandra Jansma

Uw lepel is gemaakt door Alexander Gerardus Beens uit Breda. In het merk ziet u de letters A en B. Daartussen hoort nog de (weggesleten) G. Het wapen is het wapen van Breda. Alexander is geboren in 1791 en is overleden in 1875. De lepel is dus niet 17e eeuws maar 19e eeuws.
Herkomst, leeftijd en functie tinnen kan

Ik ben op zoek naar de leeftijd, herkomst en functie van de tinnen kan.

Kunt u mij hiermee helpen?

De merken op deze kan zijn door de tinnegieter bewust zo onduidelijk gemaakt om er een tinnegieter aan te verbinden. Maar te zien aan de structuur op de bodem en de merken is het voor ons duidelijk een 20e eeuwse replica van een bier- of wijnkan van onbekende herkomst.
TKF tinnen doos

LS. Bijgaand treft u aan:
3 Foto’s van een tinnen kistje, mijn vraag luidt:
Hoe oud is het en waar komt het vandaan.
De afmetingen zijn: breedte 170mm diepte 65 mm hoogte 60 mm.
het komt bij mijn ouders vandaan die het ook weer van hun ouders kregen.

Dit tinnen doosje is vóór (of rond) 1950 gemaakt door Tjoen Khoen Foe (TKF) uit Pangkal Pinang (PP) op het eiland Banka. Het is een doosje bijvoorbeeld voor sigaretten of andere zaken naar keuze. Veel van dit soort zaken zijn met ambtenaren of militairen als souvenier vanuit toenmalig Nederlandsch Indië mee naar Nederland gekomen.
Lepel

Wat is de functie van deze lepel. Zijn ze in grote getale te vinden en heeft deze enige waarde

Deze sier-lepeltjes zijn in zéér grote aantallen gemaakt en werden cadeau gegeven bij een bezoek aan de fa. Rio in Tiel.
Tin reinigen met electrolyse

Goedemorgen!
Heeft iemand binnen dit forum ervaring met reiniging van art nouveau tin (Tudric, Kayserzinn) d.m.v. electrolyse, of weet iemand een ingang cq. heeft contacten die zich hiermee bezighouden? Alle informatie is zéér welkom- ik ben al enige tijd tevergeefs op zoek naar meer info, en bij voorkeur niet alleen op papier, maar naar ervaringen van verzamelaars. Dank!

Helaas voor u kennen wij niemand die deze methode gebruikt.
Rio Tiel, J Ulrich

Goedemorgen, ik heb een theeservies van Rio Tiel door J Ulrich (gemerkt). Is dit een zeldzame set of zijn er veel gemaakt en veel bewaard gebleven? helaas heb ik het lepelvaasje er niet bij.

Dit mooie theeserviesje is niet in grote aantallen gemaakt en er zijn er dus ook niet veel van bewaard gebleven.
Duiding tinnen potten

Goedemiddag, kunnen jullie me helpen bij het duiden van deze potten? Hartelijk dank

Uw kannen zijn gemaakt door Marcellius Joannes Walravens uit Brussel. (geboren in Eindhoven) 1793 Vestigt zich in Brussel, 1793 Meester, werkzaam tussen 1793 en 1811
Beker

Goedemiddag,
Ik vroeg mij af of u voor mij zou kunnen bepalen of deze tinnen beker veilig is om uit te drinken. Ik heb gelezen dat er lood in kan zitten.

Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Max Hamel

Deze beker heeft bij het merk o.a. de tekst "bleifrei" (loodvrij) en is dus zeker ook geschikt om uit te drinken.
Beker

Goedemiddag,
Ik vroeg mij af of u voor mij zou kunnen bepalen of deze tinnen beker veilig is om uit te drinken. Ik heb gelezen dat er lood in kan zitten.

Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Max Hamel

Maakt u zich geen zorgen, deze tinnen beker is zéker veilig om uit te drinken. Er zit in de legering welliswaar een beetje lood, maar dat is zó weinig dat er zeker geen gevaar voor loodvergiftiging is.
Beeldje historie bepalen

Zijkant met aanzet heeft de tekst: 1946 R I J Overberg 1996

Merkteken: Tin Etain Zinn Pewter

Wie kan iets vertellen over de herkomst en geschiedenis van dit beeldje? Is het een prijs of maakt het deel uit van een collectie? Ik kon helaas er niets over vinden op internet.

Hartelijk bedankt

Dit beeldje is in de zentiger jaren gemaakt bij de fa. Rio in Tiel. Of het deel uitmaakt van een serie is ons onbekend en aangezien er verder geen tekst op staat zal het volgens ons ook niet een prijs zijn geweest.
Herkomst onderzetter

Beste,
Weet iemand de herkomst/maker van deze onderzetter?
Grt. Vincent

Helaas staan er geen initialen in dit merk én alleen een engel is té algemeen om er een tinnegieter aan te kunnen verbinden. Herkomst is dus voor ons onbekend.
Tinnen kan herkomst

De tinnegieter is voor zover ik kan zien J.Mus of Mens? Het merkteken is een engel met een fakkel??? In de hand

Het merk - J. Meeuws en Zoon - is van de firma Meeuws uit Den Haag en gebruikt na 1900.
Beker met glazen bodem

Wie kan mij meer vertellen over deze beker met glazen bodem?
Datering?
Herkomst?

Dit is een Engelse drinkbeker die veelvuldig in pubs werd gebruikt en die tevens de inhoud aangaf. De initialen VR staan voor Victoria Regina en geven ook de datum aan: 2e helft 19e eeuw. Over de glazen bodem bestaan de wildste geruchten. Tegengaan van valsspelen bij kaarten en spionnen die door de bodem konden kijken wie er in de kroeg binnenkwam. Het zal wel een kwestie van mode geweest zijn.
Vraag naar het verhaal van deze schaal

Ik ben in het bezit van deze forse tinnen schaal .
Stond bij mijn grootouders.
De schaal heeft een doorsnede van 42 cm en is aan de achterzijde gemerkt met A K T S.
Kunt u de schaal dateren en heeft u informatie over de merktekens?
Ik dank u bij voorbaat.
Met vriendelijke groeten
Hidde van der Kluit

De initialen AKTS zijn van een vorige eigenaar en hebben niets te maken met de tinnegieter. Voor zover we kunnen zien is de schotel niet gemerkt. We denken aan een schotel uit 18e of 19e eeuw. Mogelijk Duits.
Tinnen schotel

Op de schaal staat een Nederlands wapen gezien een kroon en leeuwen. Als merk aan de achterkant staat ook een kroontje en letters die lijken op KG plus kleine u op de G.
Weet iemand meer over de maker of wapen? Ik tast geheel in het duister!
Dank.

Kronen en leeuwen komen in meer landen voor. Het "familiewapen" lijkt ons echter een fantasiewapen. De merken zijn ons onbekend. Maar ze zijn in ieder geval wél 20e eeuws en niet Nederlands.
Thee lepeltje

Ik zou graag meer weten over de herkomst van deze thee/koffie lepeltjes. Er staat rio tin 94% aan de zijkant. Alvast bedankt.

De fa. Rio uit Tiel heeft dit soort lepeltjes sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw gemaakt.
Tinnen suiker potje

Goedemiddag ben benieuwd naar de oudheid en echtheid van dit suiker potje
Bij voorbaat dank vr. Groet Ingrid

Het buitenlandse merk is ons onbekend, maar zéker is wél dat dit suikerpotje in de 20e eeuw gemaakt is.
Merkteken tinnen bordjes

3 waarschijnlijk tinnen bordjes met dit merkteken. Ik heb geen idee of dit echte merktekens voor tin zijn. Kunt u mij helpen.

Het merk - deel van de gekroonde roos - geeft aan dat het geen antieke bordjes zijn, maar gemaakt in de eerste helft van de vorige eeuw.
Tinnen wandkandelaar welk jaar?

Goedemiddag, ik heb een tinnen wandkandelaar ongeveer 30cm groot. kunt u mij vertellen van welk jaar dit zou kunnen zijn? Op de achterkant staat een engeltje, maar bijna niet meer te zien.

Het merkje is helaas te onduidelijk om er een tinnegieter aan te verbinden, maar de kandelaar ziet er (vanaf de foto) uit als een 20e eeuwse replica. Zo goed als zeker niet gemaakt in Nederland.
Tinnen Zandloper

Dank voor het snelle antwoord op mijn vraag betreffende de tinnen zandloper. Ik was toch nog even benieuwd naar de markering met de fgekruisde sleutels. Ik heb deze zelfde markering ook op een foto van een andere zandloper gezien (zie bijgevoegd foto van een veilinghuis in Zweden) en daar is die veel duidelijker te zien. Geeft die mogelijk nog een aanwijzing over herkomst en zo ja in welke richting wijst dat?

Aan de hand van de merken zou de zandloper in Noord-Duitsland gemaakt kunnen zijn. Denk o.a. aan Hamburg. Maar nog steeds in de eerste helft van de vorige eeuw.
Heupflesje – platvinkje

Ik heb dit flesje gevonden tussen oude spullen van mijn vader, ik zou graag willen weten of het echt is en echt zo oud als de datum die op de voorkant staat.

Al het tin met de gehalteaanduiding - in dit geval 95% - is per definitie van ná 1900.
Tin merk engel

Kunt u mij iets meer over deze linker lepel vertellen . Er staat bovenin een engel.
De hoogte is 16 cm. En de lepel heeft een doorsnede van 6 cm.
De engel is 1 cm. Lang
Evt. de waarde
Ik hoor graag van u ,
Vriendelijke groet mevr. Catoen

Uw lepel heeft het merk van de tinnegieter B.J. Weigman, werkzaam in Zwolle, voor en na 1843. Waardebepalingen worden via deze rubriek - zoals aangegeven op de website - niet gegeven.
Tinnen bordje

Dit tinnen bordjes (16.8 cm dia) zou volgens het merteken van Tingieterij Fam H. Tollenaar, Buiksloot Amsterdam zijn. Ik ben benieuwd naar de leeftijd (ik vermoed ergens voor WO II (1915-1935).

In 1921 is het dorp Buiksloot aan de noordzijde van het IJ door Amsterdam geannexeerd. Mogelijk heeft de fa. Tollenaar dit merk nog korte tijd gebruikt, maar al snel volgde een ander merk met de vermelding "Amsterdam-N" (noord). Daarmee is de datering al snel vast te stellen van ná 1915 en van vóór 1921.
Tinnen wijn/portstel

Kunt U mij iets zeggen over de tijd van de merken.
Het is Jugendstill, maar weet U er iets meer van.
Mvg R.Scherpenhuisen

Het merk is in ieder geval géén Nederlands merk maar in welk land dit dan wel gemaakt is weten wij helaas niet. De cijfers 1724 zijn ongetwijfeld een artikelnummer.
Tinnen bord

Tinnen bord, diameter 33.5 cm, gemerkt met gekroonde roos en letters N G (of C). Ik ben benieuwd naar oorsprong en ouderdom van dit object.

het is Vlaamse tinnen schotel, mogelijk einde 18e eeuw/begin 19e eeuw. De tinnegieter van dit merk is bij ons niet bekend. U kunt zich voor meer info wenden tot onze Vlaamse zustervereniging via https://www.vlaamsetinvereniging.be/
Tinnen Zandloper

Ik heb 30 jaar geleden deze tinnen zandloper van een oud collega gekregen. Ik ben benieuwd naar herkomst en leeftijd. De collega kwam uit Italie dus heeft hem mogelijk daar gekocht. Anders dan een 95% gehalte merk kan ik geen andere merktekens ontdekken. De zandloper is versierd op de boven en onderkant met een bloemmotief met in het midden een wapen met daarin 2 (ik denk) gekruisde sleutels.

Al het tin met de vermelding van het tingehalte - in dit geval 95% - is van na 1900. Tinnen zandlopers zijn per definitie niet antiek en zijn zodanig ook nooit in tin gemaakt.
Theebusje

Ik ben benieuwd naar de oorspronk en leeftijd van dit busje. Ik heb me laten vertellen dat het mogelijk een theebusje uit indonesie is. Het enige merkteken dat ik kan vinden is het getal 3 op de bodem.

Bij voorbaat dank voor jullie antwoord op deze (en de andere) vragen die ik heb gesteld.

Het is een Engels theebusje, gemaakt van het zogenaamde Britanniametal: tin met een hoog antimoongehalte. Te dateren omstreeks 1900.
tinnen kandelaar (3)

Geachte heer/mevrouw.
Inmiddels ben ik er achter gekomen dat de tinnen kandelaar uit Italië komt en gemaakt is door (artale by) Val Peltro ergens in de 2e helft van de vorige eeuw. Het leek me leuk u hiervan op de hoogte te stellen daar u zich de moeite getroost heeft mij op weg te helpen.
Vriendelijk bedankt, Joyce

Dank u. Onze tinvereniging weet veel van antieke merken, en dit is een mooie aanvulling voor de verzamelaars van 'modern' tin.
grote kraantjeskan

Ik heb een zeer grote kraantjeskan inhoud 3,5 liter. Graag antwoord waar is deze gemaakt en door wie. Komen ze in deze grote vaker voor?

Het merk op de krnanenkan is van de Amsterdamse tinnegieter J.E. Ronstadt. Hij was werkzaam tussen 1832 en 1858. Hij was afkomstig uit Leer - Oost-Friesland en vestigt zich in 1832 in Amsterdam. Deze tinnegieter staat bekend vanwege zijn grote kranenkannen, evenals de Alkmaarse tinnegieter H.M. Scheepers.
Vervolgvraag tinnen kandelaar

Misschien dat deze foto helpt bij het achterhalen van herkomst en/of maker. Deze stempel staat onder de voet. Gelukt dit niet, nu ja, jammer, ben erg nieuwsgierig, maar dat doet verder niks af aan de schoonheid ervan. Alvast bedankt!

Helaas, ook dit helpt ons niet verder. Het blijft een voor ons onbekend merk.
tinnen kandelaar

geachte heer/mevrouw,

Ik ben erg benieuwd naar de herkomst en leeftijd en maker/ontwerper van deze kandelaar. Ik heb zelf – via internet – geprobeerd uitsluitsel hierover te verkrijgen maar daar kom ik voor mij persoonlijk niet wijs uit. Hij is voorzien van een voor mij onleesbare signatuur. Bezijden tekens als 95 en VA is de rest onleesbaar voor mijn ogen. Ik heb meerdere foto’s beschikbaar. Het ontwerp en eenvoudige decor doet mij vermoeden dat het tot de art nouveau behoort.
Me

Het merk is ons ook onbekend en is zeker geen Nederlands merk. Het getal 95 slaat op de tinlegering die dus voor 95% uit zuiver tin bestaat.
Tinnen wijnproefbakje

Ik ben benieuwd waar of welke plaats dit wijnproef bakje vandaan komt en uit welk jaar ongeveer.

Deze tastevin - zoals deze wordt genoemd - werd vroeger door de sommelier gebruikt om voor te proeven. Uw tastevin is gemaakt in de eerste helft van de vorige eeuw in Frankrijk. De merken maken dit duidelijk.
Tinnen potje

Kan u mij vertellen wat de functie is van dit potje en welke leeftijd het heeft?
Het “boompje” boven op het potje heeft schroefdraad en kan men losschroeven.
Het pennetje aan het boompje ziet er zwart en verbrand uit. Dit zit in het potje wanneer het dichtgeschroefd is. Ook zat er zwart, glinsterend poeder in het potje.
Verder heeft het potje geen merktekens.
Alvast hartelijk dank.

Uw "potje" is vermoedelijk een soort mascarastift.
Kan

Kunt u me vertellen wanneer deze ongeveer is gemaakt en welk materiaal het is? Bij voorbaat dank!

Deze kan is gemaakt van z.g. Brittania metaal (een tin legering) en daarna vernikkeld. NIET poetsen want de nikkellaag is erg dun! Gemaakt bij Daalderop in Tiel zo rond 1910.
Engelse barroompewter

Geachte heer/ Mevrouw,

Eerder deze dag stuurde ik u een vraag over mijn pewter. Bedankt voor uw reactie. Deze Pewter heeft echter nog 2 markeringen die ik in de vorige mail niet kwijt kon. Vandaar hierbij nog 2 fotos. Kunt u deze combineren bet mijn vorige post van vandaag? Alvast reuze bedankt!

Groet, Gjalt

ER staat voor Elisabeth Regina, een later ijkmerk.
Nederlandse Bierkan

Geachte heer/ mevrouw
Van de kan op de foto is mij verteld dat het een nederlandse bierkan uit +/- 1750 is. Klopt dat? En kunt u mij aan de hand van de stempels ook iets meer over de maker etc. vertellen?

Groet, Gjalt

De kan is gemaakt in Utrecht, waarschijnlijk door Isaak of Lambertus Doedes, tinnegieters beiden werkzaam in de tweede helft van de 18e eeuw. Jammer dat de kan niet gaaf is. Er ontbreekt een stuk van de rand van het deksel.
Tinnen maat bekers

Hoi ik heb een set van 6 maatbekers van mijn opa die melkboer is geweest.
1cl 2cl 1/2dl 1dl 2dl 1/2l. zijn deze antiek?

HA staat voor Harm Amsing, tinnegieter uit Groningen. In de jaren 90 van de vorige eeuw is zijn zaak opgeheven.
Tinnen maatkan

Geachte heer/ mevrouw,

Op de foto een tinnen maatkan. Verder weet ik er niets over. Er staan ook geen stempels op. Kunt u mij meer vertellen hierover? Leeftijd, streek, gebruik?
Bijvoorbaat dank!

Groet,

Gjalt

Deze maatkan is typisch voor Oost-Friesland en is gemaakt van de 18e tot en met de 19e eeuw.