Terug naar alle vragen

Tinnen deksel Breda of Bergen op Zoom

Beste mensen,

Voor mijn werk bij collectiebeheer van het museum Het Markiezenhof te Bergen op Zoom heb ik bij beschrijvingswerkzaamheden onderstaande kan met tinnen deksel in handen gekregen. Aan de binnenzijde van het deksel is een merk aangebracht van drie andreaskruizen in een hartvormig wapenschild. Erboven een kroon met daarin zichtbaar de letters VDS. Ik vermoed dat, aangezien het merk slecht is geslagen aan de linkerzijde, de eerste letter van de initialen ontbreekt (?VDS).

In het boek Nederlandse Tinnegieters & Tinmerken komt het merk niet voor. Ik kan bij de steden Bergen op Zoom en Breda (die drie andreaskruizen in het wapenschild voerden) ook geen tinnegieters vinden waarvan de namen eindigden op VDS. Maar het merk kan natuurlijk evengoed uit België of Duitsland afkomstig zijn.

Hopelijk kunnen jullie duidelijkheid bieden en kan ik dit stuk van een juiste omschrijving voorzien in onze database.

Met vriendelijke groet,
Alexander van der Kallen

Het Markiezenhof, Bergen op Zoom

23 juli 2019

Antwoord

Het blijft nog altijd de vraag: is dit merk van Breda of Bergen op Zoom. Zelfs bij de laatste versie van onze merkenbank is dit merk niet bekend. Het deksel kan zeker in Breda of Bergen op Zoom vervaardigd zijn voor deze Westerwald of Bouffioulx - Châtelet kan uit de 18e eeuw. Waarschijnlijk is de eerste initiaal van de drie overgebleven initialen weggesleten: ?VDS.