Terug naar alle vragen

Tinnen corpus

Mijn vraag betreft een losse corpus die van tin lijkt te zien. Met mijn 65 jaar (zover ik weet al langer in de familie) zag ik deze nooit op een kruis, van welk materiaal ook, bevestigd.
Bedoeld corpus (afmeting 10 x 4.5 cm.) is ook aan de achterzijde heel gedetailleerd afgewerkt. Dat zal, omdat achterkanten tegen hout of ander materiaal komen, niet altijd zo zijn.
Op de foto van de sokkel zie ik aan de achterzijde een soort van wapen, op de voorzijde ook een merkteken of zoiets. Dat moet op een of ander wijzen, mijn eigen speurtocht levert niks op.
Het is in ieder geval gegoten en denkelijk wijd verspreid. Het gat aan de achterzijde kán symbool staan voor de wond in Jezus’ zijde, maar mogelijk diende dat om op te hangen.
Gewoon aan een spijker in de wand. Misschien lukte dat niet al te best, kwam het corpus dan scheef te hangen. Dat zou de grote gaten verklaren, te groot in verhouding tot de corpus.
Op de rug, bij de schouders, staat ook iets, N in spiegelschrift en & of zoiets, maar ik kan maar 2 foto’s bijsluiten.
Kunt u mij informatie geven over het wapen of keurmerk van de maker/gieter en iets over ev. waarde?

Mevr. A.T.M. Walraven, Ewijk

24 oktober 2016

Antwoord

Het gat in de rug is waarschijnlijk een ontluchtingsgat. De merken zeggen ons helaas niets. We vermoeden dat het corpus mogelijk nog gemaakt kan zijn aan het einde van de 19e eeuw of begin 20e eeuw. Waardebepalingen worden via deze rubriek niet gegeven.