Terug naar alle vragen

Ik ben benieuwd hoe oud deze kan is

1.Ik ben benieuwd hoe oud deze kan is. Of met andere woorden: door wie is hij gemaakt? De kan komt uit m’n familie (oosten van het land). Na enig speurwerk ben ik er achter dat het merkteken onderop de kan van Hermanus of Harmanus van der Linde uit Deventer is, die in 1836 overleed. Maar ook zijn zoon Willem van der Linde gebruikte de stempels van zijn vader. En in 1858 is de inventaris en gietvormen eerst overgenomen door van der Sigtenhorst en later door Herman van der Kamp uit Zwolle. Er werd dan soms bedongen dat bij een nieuwe kan uit oude gietvorm het stempel van de oorspronkelijke maker gebruikt bleef worden….
Dan vond ik nog 8 merktekens van dezelfde Hermanus van der Linde.
Is bij jullie bekend in welke periode hij of zijn opvolgers welk merkteken gebruikten? Of hing het af van welk soort voorwerp het was of de kwaliteit tin of aan wie hij geleverd werd, of zoiets, welk merkteken werd gebruikt?
Kennen jullie soortgelijke kannen waar de datering van bekend is?
2. Waar werd de kan voor gebruikt? Kan het een officiële inhoudsmaat zijn geweest die geijkt werd?
3. Wat staat er op het handvat behalve KAN? (foto volgt als aparte vraag).
4. Is de fijne arcering net boven de bodem als versiering bedoeld? Of later aangebracht? (foto volgt)
5. Hoe en waar kan ik de bevestiging van de deksel vakkundig laten repareren?
Dank, mvg, RV

Ruiten Vier,

26 juli 2019

Antwoord

Deze maatkan is onderdeel van een serie van 8 inhoudsmaten voor zgn. natte waar. Deze maatkannen zijn In Nederland gebruikt vanaf 1820 toen het decimale stelsel werd ingevoerd. Uit uw mail maken we op dat deze maat geen ijkletters heeft. Deze zouden een nog betere indicatie kunnen geven wanneer de maat gemaakt en gebruikt werd. Voor restauratie zou u contact kunnen opnemen met: egavanegmond@gmail.com