Via deze rubriek kunt een persoonlijke vraag stellen. Wij doen dan ons best om uw vraag te beantwoorden. De vraag moet natuurlijk wel betrekking hebben op tin. Om uw vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk een duidelijke foto mee te sturen.

Vraag/Question:

Naam: Peter Gerritsen
Plaats: Soest
Datum: 21-1-2019
Vraag:
Vraag : Ik ben in het bezit gekomen van een tinnen bord doorsnede ca 39 cm met 4 stempels op rij . 1e initialen GP, 2e engeltje, 3e klimmende leeuw 4e gekroond kan niet zien wat er onder staat. Voorzijde van het bord is geëtst en gegraveerd met een voorstelling vermoedelijk beleg van Valkenburg(Limburg) in 1214 door waarschijnlijk de printbisschop van Luik in. Boven in het midden van de rand staat het jaartal MCC XIV gegraveerd. De rand is verder geëtst. Aan de rand van het midden van het bord staat bovenaan het wapen van Valkenburg met daarboven een ridderhelm. Onder het wapen staat Jacoba van Valkenburg. Dit wapen is met gegraveerde lijnenspel verbonden met 2 voorstellingen van gegraveerde borstbeelden in een soort medaillon links een kalende man met snor sik en brede kraag. Rechts adellijke dame brede kraag. Beide zijn op hun beurt weer verbonden met een gegraveerde medaillon? ( voorstelling ridder met baard helm. links en rechts van het wapen staan 2 teksten DEZE HEERE IS MIJN EEN HOOG VERTREK VOOR DIE GETRAPT WORD OP DEN NEK en aan de rechterkant staat EEN HOOG VERTREK IN DRUKKEND LIJDEN EN DE EEN TOEVLUCHT IN BENARDE TIJDEN. In het midden staat de gravure met de voorstelling van het beleg. Ik weet dat het de tinnegieter Gerrit Ploeg heet uit Amsterdam .Bord dateert uit waarschijnlijk ca midden 18 eeuw Echter weet ik niet of de gravures en etsen ook uit die tijd dateren.Ik kan niets vinden over Jacoba van Valkenburg welke tijd ze geleefd heeft.

Antwoord/Answer:
De gravering en etsing kunnen zeker uit de 18e eeuw zijn. Er is eenzelfde type tinnen bord bekend met voorstellingen uit het leven van Michiele de Ruyter. Dit bord is ook van een Amsterdamse tinnegieter. Het zal altijd een discussie blijven of de etsing en gravering uit de tijd zijn. Gerrit Ploeg was werkzaam voor en na 1742, het jaar waarin hij gehuwd is en waarschijnlijk ook meester tinnegieter geworden is. Hij werkte in de Haarlemmerstraat. Onder het kroontje in het vierde merk staat een ploeg afgebeeld. Hier is sprake van een sprekend merk.

<< Terug naar de lijst